x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ERORI ÎN BULETINUL DE CALCUL/Vrea pensie mai mică

ERORI ÎN BULETINUL DE CALCUL/Vrea pensie mai mică

de Diana Scarlat    |    13 Mar 2009   •   00:00
ERORI ÎN BULETINUL DE CALCUL/Vrea pensie mai mică

Matilda Borz şi-a dedicat anii de pensie unei lupte la care nu vrea să renunţe până nu va fi declarată câştigătoare. A dat în judecată CNPAS de mai multe ori, iar acum cere să i se scadă pensia, constatând că ultimul punctaj, rezultat în urma recalculării, este mai mare decât ar trebui.



Pensionara Matilda Borz îşi petrece cea mai mare parte din timp făcând calcule şi scriind memorii. Mai întâi a dat în judecată Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) pentru că nu i se luaseră în calcul mai multe adeverinţe de salariu, pensia rezultată fiind mai mică decât cea pe care ar fi trebuit să o primească. Apoi, la recalculare, a constatat că CNPAS i-a dat mai mulţi bani, din cauza unei erori de calcul a procentelor pensiei suplimentare. Deşi a primit un răspuns de la Casa de Pensii, care o asigură că ultimul calcul a fost făcut corect, Matilda Borz refuză acum să-şi mai ridice banii, spunând că au fost făcute câteva artificii care să acopere lipsa buletinului de calcul pentru cei care au plătit benevol 4% la pensia suplimentară în loc de 2%, 3%, respectiv 5%. Cu pixul în mână şi cu legea în faţă, Matilda Borz s-a apucat să-şi verifice singură pensia şi a constatat că în loc de 4% la pensia suplimentară, cuantumul i se calculase pentru o contribuţie de 2%. În urma procesului cu CNPAS, calculul s-a modificat, numai că socoteala de-acasă a bătrânei nu se potriveşte cu cea de la Casa de Pensii, iar Matilda Borz se teme să nu fie obligată mai târziu să dea banii înapoi, deşi nu este vina ei.

PENSIA SUPLIMENTARĂ, DEGEABA
"Am făcut sesizare şi preşedintelui, dar am primit acelaşi răspuns. Eu cred că este o greşeală şi în loc să şi-o asume, fac nişte artificii ca să-şi motiveze această lipsă. Ei s-au gândit că cei care au plătit benevol 4% sunt în număr mai mic, deci pot fi trecuţi cu vederea, dar putea să fie unul singur şi tot trebuia să se aplice legea", spune Matilda Borz, supărată că cei mai mulţi pensionari nici măcar nu verifică punctajul calculat de funcţionarii CNPAS şi nu iau atitudine. "Petenta a contestat decizia de pensionare pe motiv ca nu s-a ţinut cont de contribuţia la pensia suplimentară de 4% din perioada 1 septembrie 1978-15 aprilie 1985. Trebuie precizat că formatul şi conţinutul buletinului de calcul al punctajului mediu anual rezultat în urma evaluării nu evidenţiază în mod distinct punctajul pentru contribuţia de 4% la pensia suplimentară, acest punctaj suplimentar fiind evidenţiat în buletinul intern de calcul, pe care legislaţia în vigoare nu prevedea a fi transmis pensionarului, din oficiu. Acest aspect, respectiv valorificarea contribuţiei de 4%, rezultă însă din piesele dosarului de pensie, lucru sesizat şi de instanţa de judecată care, prin sentinţa civilă din ianuarie 2009 a respins acţiunea petentei cu privire la neacordarea punctajului pentru contribuţia de 4% la pensia suplimentară", comunică reprezentanţii CNPAS. Răspunsul nu o mulţumeşte pe bătrână, care spune că şi dacă ar fi aşa, din calculele făcute de ea nu reiese acelaşi punctaj ca al CNPAS, ci unul mai mic. Ea susţine că funcţionarii "au scos din burtă" un procent, pentru a acoperi omisiunea şi că în aceeaşi situaţie sunt acum toţi cei care au contribuit cu 4% la pensia suplimentară.

NEBULOASĂ
Începând de la 1 octombrie 2004, pensiile din sistemul public au fost evaluate în vederea recalculării în conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000. Punctajul anual a fost ajustat cu anumite procente, acordate pentru vechimea în muncă şi pentru pensia suplimentară. La determinarea punctajelor anuale se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent, care, după 1 aprilie 1992 au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare, şi care sunt înregistrate în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare. Legea mai stabileşte creşterea punctajului pentru asiguraţii care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentară cu 2%, 3%, respectiv 5%. Aceştia beneficiază de o creştere a punctajului, determinată prin aplicarea următoarelor procente la punctajele anuale realizate în aceste perioade:

16% pentru perioada 1 ianuarie 1967-1 ianuarie 1973; 13% pentru perioada 1 ianuarie 1973-1 ianuarie 1978; 14% pentru perioada 1 ianuarie1978-1 iulie 1986; 21% pentru perioada 1 iulie 1986-1 noiembrie 1990; 15% pentru perioada 1 noiembrie 1990-1 aprilie 1991; 14% pentru perioada 1 aprilie 1991-1 aprilie 1992; 13% pentru perioada 1 aprilie 1992-1 ianuarie 1999; 22% pentru perioada 1 ianuarie 1999-1 februarie 1999; 17% pentru perioada de după 1 februarie 1999. Dar se mai specifică şi faptul că asiguraţii care au contribuit cu 4% la Fondul pentru pensia suplimentară beneficiază de o creştere mult mai mare a punctajului, determinat prin aplicarea următoarelor procente la punctajele anuale realizate în aceste perioade: 26% pentru perioada 1 iulie 1977-1 ianuarie 1978 şi 28% pentru perioada 1 ianuarie 1978-1 iulie 1986. Cu toate că legea prevede aceste punctaje, procentul de 4% nu apare şi în buletinele de calcul din Ordinul 525 al Ministerului Muncii, dat la 11 octombrie 2004, omisiune din care s-a născut întrebarea dacă oamenii îşi primesc banii pentru ceea ce au plătit în plus sau se profită de neştiinţa lor şi li se calculează pensia în minus. Deşi Casa Naţională de Pensii ne asigură că s-au făcut corect calculele pentru cei care au plătit în plus la pensia suplimentară, Matilda Borz nu crede şi spune că se va judeca în continuare cu CNPAS pentru a găsi răspunsul la această întrebare şi pentru a-i ajuta pe toţi pensionarii păcăliţi să-şi recupereze banii.

×