x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Escrocherie cu cartele de telefon

Escrocherie cu cartele de telefon

de Alexandru Radescu    |    28 Iul 2005   •   00:00
Escrocherie cu cartele de telefon

Dupa ce site-ul BNR-ului a fost falsificat pentru a se "stoarce" bani in numele sinistratilor, a venit si randul utilizatorilor Connex sa devina victime ale unei escrocherii asemanatoare.

Escrocheriile informatice de tip "phishing" se inmultesc dramatic si in Romania. Dupa ce site-ul BNR-ului a fost falsificat pentru a se "stoarce" bani in numele sinistratilor, a venit si randul utilizatorilor Connex sa devina victime ale unei escrocherii asemanatoare.

"MyX 6 luni este un nou serviciu creat de catre Connex Romania pentru utilizatorii de telefonie mobila pe baza de cartela reincarcabila". Asa incepea textul unei oferte "tentante" pentru utilizatorii Connex, aparute pe site fals sub emblema myX.net. Mai departe, escrocii isi ademeneau victimele si cu promisiunea ca "vor avea reducere de pana la 45% in reteaua Connex si de 10% in orice retea nationala". Totul este un fals, fiind vorba de "furt de identitate" (phishing), dupa cum ne-au declarat reprezentantii Mobifon: "In ceea ce priveste falsa oferta «MyX 6 luni», Connex a fost victima unui furt de identitate («phishing»). Frauda consta in crearea si publicarea unor pagini web cu aspect foarte asemanator cu cele reale, care prezinta niste oferte false cu scopul de a insela clientii".

TEAPA IN 3 PASI. Pe o alta pagina falsa, tepuitorii afisau schema pe care ar fi trebuit s-o urmeze eventualele victime. Mai intai, utilizatorul trebuia sa introduca intr-o caseta codul de reincarcare credit de pe cartela valorica. Pasul doi: introducerea numarului de telefon care beneficiaza de oferta myX 6 luni. Iar ultimul pas (care pentru multi poate parea hilar) era acela in care victima era sfatuita sa astepte 48 de ore pentru confirmarea contului!

Dupa cum se poate vedea si in imaginea alaturata, la adresa apare: myX6luni order.irio.net. In urma unor informatii obtinute de pe un blog (site) de la adresa http:// zoso.rockmania.net, rezulta ca Irio.net e inregistrat in Nashville, ZEROWEB.ORG in New Jersey, IP (209.200.148.2) alocat in Florida. Dar adevata adresa este cea din sursa site-ului: www.dominaerin.com/dominaerin/mydomain.htm. Si nu in cele din urma, toate informatiile introduse se duc la o adresa de mail de pe yahoo: carteledeconnex@yahoo.com.

SFATURI. Site-ul in cauza a fost inchis, dar inca nu se stie numarul potentialelor victime ale acestei escrocherii. "Avand in vedere inmultirea pe Internet a acestui gen de atacuri, Connex recomanda precautie utilizatorilor, care sunt indemnati sa efectueze online diverse tranzactii la sfatul persoanelor necunoscute."

ANCHETA. Mobifon "asista tehnic operatiunile oficiale de prindere a celor vinovati". "Connex isi rezerva dreptul de a actiona in judecata persoanele care folosesc, total sau partial, continutul site-urilor sale fara a avea un acord explicit", se arata intr-un comunicat al operatorului de telefonie mobila.

SI LA BNR
Zilele trecute, un mesaj transmis prin e-mail cerea donatii in numele Bancii Nationale pentru reconstruirea zonelor afectate de inundatii si "pescuia" informatii despre conturile de card ale donatorilor pe baza carora puteau apoi fura bani. Dupa cum a precizat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, site-ul respectiv nu mai este functional (http://www. rnb.ro/ proces-donatie/participare-bancicomerciale/ RTGS/). In caz ca sunteti victima unei asemenea inselaciuni, trebuie sa sunati imediat la banca emitenta a cardului.

×
Subiecte în articol: observator connex