x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Euro Insol: Unii trâmbiţează triumfalist ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, încă nu este posibil

Euro Insol: Unii trâmbiţează triumfalist ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, încă nu este posibil

de Mediafax    |    13 Aug 2012   •   10:57
Euro Insol: Unii trâmbiţează triumfalist ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, încă nu este posibil

Iesirea din insolventa a Hidroelectrica in aceasta toamna, asa cum unii "trambiteaza triumfalist", nu este posibila, un termen realist fiind luna iunie 2013, potrivit reprezentantului administratorului judiciar al companiei, Remus Borza.
"Unii trambiteaza triumfalist iesirea Hidroelectrica din insolventa in octombrie-noiembrie. Inca nu este oportun. Unii cred ca insolventa s-a terminat prin denuntarea contractelor cu baietii destepti. Din punctul meu de vedere nu este posibil", a declarat Borza intr-o conferinta de presa.
Borza este seful firmei Euro Insol, care administreaza judiciar Hidroelectrica, aflata in insolventa.
Premierul Victor Ponta a afirmat saptamana trecuta ca Hidroelectrica va reveni la statul juridic normal in septembrie sau octombrie si va fi o companie mult mai puternica, curatata de contractele care ii afectau activitatea.
Borza a adaugat ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei sunt "doar varful icebergului", iar adminitratorul judiciar a identificat alte sapte cauze care au dus la intrarea in insolventa a Hidroelectrica.
"Singurul care gestioneaza Hidroelectrica este administratorul judicar. Punct. Inteleg ca sunt declaratii politice. Punct. Salut curajul premierului Ponta si al sefului OPSPI, RemusVulpescu, de a deschide procedura insolventei. (...) Un termen mai realist este 30 iunie 2013. Acest termen nu trebuie sa sperie pe nimeni", a adaugat Borza.
Hidroelectrica are 839 creditori, iar valoarea creantelor cerute de jumatate dintre acestia se ridica la 5,1 miliarde lei.
"Am putea avea supriza sa avem un pasiv de 6-7-8 miliarde lei. Cu ce platim creditorilor? Tehnic, am putea sa scoatem compania din insolventa in toamna, daca esalonam creantele. Sau daca ii convingem pe creditori sa renunte. Ce banc bun, nu?", a continuat Borza.
Hidroelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei.
Compania de stat Hidroelectrica a activat saptamana trecuta clauza de forta majora, pentru a doua oara in mai putin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor. Forta majora la Hidroelectrica a fost instituita si in perioada septembrie 2011 - mai 2012.

×
Subiecte în articol: hidroelectrica insolventa