x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europarlamentarul PNL, Ramona Mănescu, critică Comisia Europeană pentru laudele aduse DNA

Europarlamentarul PNL, Ramona Mănescu, critică Comisia Europeană pentru laudele aduse DNA

30 Mar 2010   •   00:00

Europarlamentarul Ramona Mănescu a transmis pe 25 martie o interpelare adresată Comisiei Europene în care critică recentul raport pe justiţie manifetându-şi nemulţumirea faţă de faptul de laudele aduse de CE activităţii Departamentului Naţional Anticoruptie care, în opinia sa, este ineficient, inutil şi nu reprezintă altceva decât un "un instrument de presiune politică la îndemâna Preşedintelui Băsescu".  

În interpelarea sa, publicată pe site-ul personal, Ramona Mănescu cere explicaţii Comisiei Europene privind aprecierile pozitive aduse Direcţiei Naţionale de Anticorupţie.
"Având în vedere faptul că în celelalte state membre prevenirea şi combaterea corupţiei intră în atribuţiunile Parchetului, aş dori să ştiu de ce în cazul României, unde Comisia Europeană doreşte să sprijine reforma în justiţie, nu consideraţi normal ca aceste competenţe să revină, exclusiv, în sarcina Parchetului şi alegeţi să încurajaţi menţinerea unei instituţii care, potrivit chiar şi Raportului Comisiei, şi-a dovedit ineficienţa, în mod constant, în ultimii trei ani".

Ramona Mănescu consideră că DNA este o instituţie ineficientă şi prezintă  ca argument analiza sa asupra eficienţei DNA.
"Un exemplu concret în acest sens este chiar faptul că în perioada cuprinsă între 1 iulie şi 31 octombrie, Departamentul National Anticorupţie (DNA) a trimis în instanţă 122 de învinuiţi dintre care doar 17 pot fi încadraţi în categoria "corupţiei la nivel inalt". Prin urmare, datele prezentate chiar în Raportul Comisiei arată clar faptul că, din punct de vedere al dosarelor soluţionate, rezultatele Departamentului National Anticorupţie sunt neconvingătoare".

"Mă întreb însă, dacă ştie exact Comisia cum acţionează DNA în România şi faptul că această instituţie nu reprezintă altceva decât un instrument de presiune politică la îndemâna Preşedintelui Băsescu. Ştiind ca până în prezent DNA nu a finalizat nici unul dintre faimoasele cazuri de corupţie din România ar trebui deci să înţelegem că existenţa şi practicile unei instituţii de presiune politică sunt încurajate de Comisia Europeană?", mai susţine europarlamentarul PNL. În opinia europarlamentarului DNA nu îşi are rostul având în vedere că există parchete judeţene şi alte instituţii care pot instrumenta cazurile de corupţie.

Eurodeputatul sugerează, în mod voalat, că DNA ar trebui desfiinţat.
"În acest context, întrebarea care se pune este de ce avem nevoie de DNA, o instituţie care în realitate dublează activitatea Parchetului?.... Având în vedere concluziile acestui raport şi realităţile evidente intenţionez ca în următoarele zile să ridic, în Parlamentul European, problema utilităţii unei instituţii precum DNA, într-un stat membru".
hotnews.ro

×
Subiecte în articol: observator