Bolnavii declaraţi irecuperabili nu vor mai fi primiţi în secţiile de
terapie intensivă, dupa cum stipulează un act normativ elaborat de
Ministerul Sănătăţii.
Actul normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii stabileşte o ierarhie a priorităţilor în privinţa pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare pentru tratament la reanimare.
Dacă în ceea ce-i priveşte pe pacienţii cu boli irecuperabile, accesul la reanimare este fie interzis, fie lăsat, în cel mai bun caz, la decizia şefului de secţie, în cazul pacienţilor care mai au şanse de recuperare s-a stabilit o ierarhie a priorităţilor.
Cele mai mari şanse le au pacienţii critici instabili, urmaţi de pacienţii critici care au şi alte boli cronice. Iar diagnosticul, vârsta, gravitatea bolii, dar şi celelalte afecţiunii sunt factorii în funcţie de care pacientul este încadrat sau nu într-una din categoriile respective.
Motivul pentru care se urmăreşte introducerea acestor criterii restrictive sunt costurile foarte mari pe care le presupune internarea unui pacient în secţia de reanimare. Acestea se ridică la peste 15.000 de lei pe zi. În plus, secţiile de reanimare nu fac faţă, de cele mai multe ori, numărului mare de cereri, ceea ce impune o departajare a pacienţilor.
În aceste condiţii, între un bolnav aflat într-o fază terminală a bolii, şi un altul, cu şanse reale de supravieţuire, medicii aleg să-l trateze pe cel din urmă.
Iar în ceea ce priveşte criteriile de departajare a bolnavilor familia sau chiar pacientul nu au niciun cuvânt de spus. Tot medicii sunt cei care stabilesc ce pacienţi au şansa la tratament.
www.antena3.ro
Citește pe Antena3.ro