Ministerul Justiţiei se află, în prezent, în negocieri cu Consiliul Superior al Magistraturii pentru a se agrea o modalitate identică de evaluare a candidaturilor în procedura de numire a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, informează agerpres.ro.
"În acest scop, Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii "Analiza comparativă a standardelor de evaluare a interviului şi a lucrărilor în cadrul MJ şi CSM", document care evaluează diferenţa dintre standardele Ministerului Justiţiei avute în vedere la desfăşurarea primei proceduri de selecţie şi cele ale Consiliului, ultimele fiind de fapt înglobate în standardele MJ", precizează sursa citată.
Astfel, în 22 martie au fost înaintate CSM "Indicatorii privind standardele de evaluare a interviului susţinut în cadrul procedurii de propunere a procurorilor pentru numirea în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004", material care detaliază elementele ce trebuie avute în vedere în operaţiunea de evaluare, precum şi "Profilul procurorului propus pentru numirea în funcţiile de conducere (...)", care stă la baza întregii operaţiuni de evaluare materializată în cele două standarde.
În 14 martie, Ministerul Justiţiei informa că nu a declanşat, până la acel moment, procedura de selecţie a procurorului general al PÎCCJ şi/ sau a procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT.
"În prezent au fost finalizate întâlnirile ministrului Justiţiei cu procurorii şi sunt în derulare consultările dintre acesta şi membrii Secţiei pentru procurori a CSM, în scopul stabilirii unei interpretări unitare a criteriilor de evaluare a candidaţilor, incluse în standardele de selecţie elaborate de Ministerul Justiţiei, astfel cum s-a solicitat şi de către Comisia Europeană. În ceea ce priveşte solicitarea adresată de ministrul Justiţiei procurorilor cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public, deplasările în teritoriu şi întâlnirile cu procurorii, precizăm că acestea au avut un caracter preliminar şi au fost menite a încuraja magistraţii să se înscrie la procedura care va fi declanşată în perioada imediat următoare", susţinea MJ.
Potrivit MJ, caracterul informal al acestor demersuri a fost subliniat în mod repetat de către minister în comunicatele de presă emise în urma deplasării ministrului în teritoriu. "În acest context, trebuie evidenţiat faptul că propunerile transmise, la invitaţia ministrului Justiţiei, din partea procurorilor cu funcţii de conducere în cadrul parchetelor, privind persoanele care ar putea candida pentru ocuparea uneia dintre funcţiile menţionate, nu constituie candidaturi, iar numele magistraţilor propuşi vor deveni publice în măsura în care aceştia se înscriu la procedura de selecţie. Astfel, numele candidaţilor care se vor înscrie la procedura de selecţie vor fi făcute publice de MJ, ca şi în cazul procedurii anterioare, după ce termenul de înscriere va expira, urmând să se precizeze şi dacă cei înscrişi se regăsesc printre propunerile primite din partea procurorilor", arăta MJ.
În februarie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, le-a transmis procurorilor-şefi din Ministerul Public invitaţia de a-i comunica numele a unu - trei procurori care ar putea candida, în opinia acestora, pentru ocuparea uneia dintre funcţiile de conducere de la DNA, DIICOT şi PÎCCJ.
Pe data de 18 ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a decis să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al PÎCCJ a lui Tiberiu-Mihail Niţu şi, respectiv, de procuror-şef al DNA a lui Ioan Irimie, motivând lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, după cum preciza Administraţia Prezidenţială. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, îi transmisese şefului statului propunerile respective la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut.