Între 2 şi 4 decembrie, la Bruxelles a fost organizat un eveniment de
promovare a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, la iniţiativa
Delegaţiei Române la Grupul
Socialist şi a Delegaţiei liberale la Grupul Alianţa Liberal-Democrată pentru Europa.
Evenimentul organizat de ARBDD, la care a participat şi Guvernatorul Liviu Mihaiu, a prezentat pentru prima dată în cadrul Parlamentului European caracterul unic al Deltei Dunării şi modul în care această regiune ar trebui integrată în viitoarele proiecte europene. La discuţii au participat, alături de reprezentanţii Parlamentului European, miniştri ai ţărilor Uniunii Europene, reprezentanţi ai Preşedinţiei Franţei, ai Comisiei Europene, membrii Societăţii Cousteau, ONG-uri şi reprezentanţi ai sectorului privat.
În urma acestei întâlniri s-a iniţiat ideea acordării unui premiu "Jacques Yves Cousteau" în următorii ani pentru cele mai bune proiecte de mediu destinate Deltei Dunării.
Preşedintele Fundaţiei Cousteau, Francine Cousteau, a acceptat, de asemenea, misiunea de ambasador al Deltei Dunării pe lângă toate ţările riverane Dunării, cu scopul de a crea un cadru legal unic în privinţa Deltei.
EXPOZIŢIE FOTO ŞI SEMINAR
La 2 decembrie a fost vernisată o expoziţie de fotografie "Delta Dunării: Un patrimoniu European", semnată Daniel Petrescu, iar a doua zi s-a derulat un seminar pe două secţiuni cu tema "Delta Dunării: natură şi durabilitate în Europa". În prima sesiune, Guvernatorul RBDD, Liviu Mihaiu, a prezentat o imagine necosmetizată a deltei, menţionând problemele existente: poluarea industrială din amonte de Delta Dunării, deşeurile, degradarea continuă a biodiversităţii, exploatarea excesivă a resurselor. Guvernatorul RBDD a solicitat oficial simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, în actualele condiţii generate de criza mondială.
A doua sesiune a adus în discuţie perspectivele inerente ale managementului proiectelor susţinute de fonduri euro-pene, administrarea zonelor protejate, probleme şi soluţii pentru programul de reconstrucţie ecologică, impactul canalului Bâstroe şi importanţa dezvoltării infrastructurii în regiune. Pe parcursul evenimentului, organizatorii au distribuit CD-uri, pliante, reviste şi albume cu şi despre Delta Dunării.
Citește pe Antena3.ro