Prețurile la energia termică nu vor crește în sezonul de iarnă 2015-2016, a anunțat vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, în cadrul dezbaterii “Energie termică – strategii pentru România”, organizată de Intact Media Group. Este, de altfel, doar unul dintre anunțurile făcute în exclusivitate în timpul discuțiilor de la evenimentul Intact Media Group.
Directorii generali ai Elcen și RADET, cele două companii de producție și, respectiv, transport și distribuție a agentului termic din Capitală, au anunțat că, în această iarnă, vor constitui un comandament special, comun, de gestiune a problemelor care ar putea să apară în sectorul termic.
“RADET este pregătit să dea energie termică. Are însă nevoie de investiții masive în redimensionarea sistemului de termoficare. Relația cu Elcen e foarte bună, un sistem de termoficare este necesar Bucureștiului, nu pot să existe separat producția, transportul și distribuția”, a declarat Daniel Alexandru, directorul general adjunct al RADET.
Nu s-a luat încă nicio decizie în privința fuziunii dintre cele două entități. „Este de dorit un sistem integrat, dar pot exista și alte variante. Ceva trebuie să facem. O variantă ar fi falimentarea Radet-ului de acum și înființarea unui RADET 2 cu care să o luăm de la zero, iar o altă variantă ar fi ca o parte din ELCEN să treacă la primăria Capitalei. Fuziunea ar fi ceva imposibil din cauza datoriilor uriașe ale RADET”, a explicat însă ANDREI GEREA, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.
Dincolo de chestiunile de interes public imediat, în cadrul dezbaterii “Energie termică – strategii pentru România”, organizată de Intact Media Group, s-au luat în discuție și problemele principale cu care se confruntă sistemul de energie termică românesc, posibilele soluții, dar și sursele de finanțare.
Evenimentul a reunit membri ai Guvernului, reprezentanți ai mediului de afaceri, asociațiilor din domeniu, firmelor de consultanță, precum și reprezentanți ai administrației publice centrale și locale. La dezbatere au participat: Andrei Gerea – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Marius Nica – ministrul Fondurilor Europene, Sirma Caraiman – secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Robert Negoiță – președinte al Asociației Muncipiilor din România și primar al sectorului 3, Neculai Onțanu – primar al sectorului 2, Doru CIOCAN, preşedinte, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Niculae Havrileț – președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Emil Calotă – vicepreședinte al ANRE, Gerard Verdebout – director Inovație și Dezvoltare VEOLIA Energie România, Cristian Erbașu – președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Marcel-Octavian Nicolaescu - director general ELCEN și Daniel Alexandru, director general adjunct RADET București și
“Avem 3 sectoare importante: energia electrică, gazele naturale și energia termică pentru locuințe și industrie, care este, de departe, în cea mai deficitară situație ca urmare a unui parcurs negativ de după 1990 încoace. Deși producția locală de caldură și energie electrică este importantă, nu a fost luată în considerare așa cum ar fi trebuit și s-a mers probabil într-o mare inerție. (...) Ar trebui să vorbim în mod cinstit care sunt cauzele, de ce s-a ajuns aici, de ce se putea face la nivel instituțional, legislativ și administrativ. Noi dorim să susținem o redimensionare, o reabilitare a producției de energie termică în sistem centralizat. La nivelul Uniunii Europene e o tendință de revenire, se consideră că sistemul centralizat poate oferi soluții mai bune atât din punct de vedere al servicilor, prețului, dar și calității mediului, un element care nu trebuie ignorat. Este clar că aceste centrale trebuie modernizate, redimensionate, trebuie să folosim toți tehnologiile moderne, inovative și trebuie aplicate, folosind toate posiblitățile de finanțare. Sunt acum posibilități extraordinare”, a spus ANDREI GEREA, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.
Despre finanțare a vorbit și președintele Asociației Muncipilor din România și primarul sectorului 3 al Bucureștiului, ROBERT NEGOIȚĂ. “Nevoile le știm, avem nevoie de soluții. Cred că e nevoie de un program național. Primăriile n-au bani să investească, pentru că sunt costuri foarte mari cu subvențiile și suntem într-un cerc vicios. Fondurile europene sunt o soluție, dar n-aș lăsa la o parte și alte finanțări alternative. Să se dea posibilitatea de împrumut primăriilor, banii europeni nu ne ajung, dar să încurajăm și cu alte mijloace decât cele cu finanțare europeană. Orice leu cheltuit pe ineficiență energetică este un leu aruncat pe fereastră, care ar fi putut să fie investit în ceva mult mai eficient”, a explicat Robert Negoiță.
“Domeniul necesită o finanțare acută, fie că vorbim de investiții în eficiența energetică sau modernizarea rețelei de transport. Dacă sectorul de eficiență energetică are, pentru primari, aproximativ 1,2 miliarde euro, pentru reabilitarea rețelei de transport, vorbim de 105 milioane euro pentru 7 orașe preselectate și 187 milioane euro pentru reabilitarea sistemului de transport și distribuție a agentului termic în București. Haideți să cheltuim banii pe care îi avem, există și posiblitatea realocării”, a fost îndemnul ministrului Fondurilor Europene, MARIUS NICA.
În privința reabilitării termice, beneficiile sunt demonstrate, potrivit datelor furnizate de Doru Ciocan, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. “În perioada ianuarie-aprilie 2015, am calculat o economie de energie de aproximativ 60% la blocurile reabilitate termic”, a precizat acesta.
Iar bani există, spune și Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. “Ministerul gestionează programul guvernamental pentru eficiență energetică. S-au cheltuit 418 milioane euro pentru 128 de obiective. Anul acesta avem 14 obiective. Programul care nu a avut succes a fost cel de reabilitare termică prin credit cu dobândă subvenționată, unde am avut doar 15 credite”, a explicat secretarul de stat Caraman.
E nevoie de voință, răbdare, competență și profesionalism. Reprezentanții mediului de afaceri prezenți la dezbaterea organizată de Intact Media Group au adus în discuție și schema de sprijin pentru promovarea cogenerării. Predictibilitatea este, din nou, solicitarea principală a oamenilor de afaceri.
“Din punctul meu de vedere, întrebarea este ce se va întâmpla cu bonusul de cogenerare după 2023. Afacerea noastră se bazează pe strategii de 20-25 de ani. Suntem în 2015 și ar cam fi timpul să știm ce se va întâmpla după 2023. Investițiile în transportul și distribuția agentului termic sunt urgente pentru creșterea eficienței energetice”, a punctat GERARD VERDEBOUT, director inovație și dezvoltare, Veolia Energie România.
Din partea Federației Patronatelor Societăților din Construcții, președintele Cristian Erbașu a ridicat și problema achizițiilor publice și a lipsei de resursă umană calificată. “La anvelopare termică, avem tâmplărie, izolare termică și instalații. Din păcate, ideea de a merge pe cea mai ieftină soluție, e, de fapt, cea mai scumpă. Nici nu vom termina programul că o să-l începem din nou. Se discută de mult timp de problemele din domeniu, s-a ajuns la senzația că nu ne vom trezi decât atunci când va fi haos general. Dacă se va întâmpla asta, vă anunț că sunt companii cu sute de sudori care nu mai există, veți face aceste investiții și veți aduce oameni pentru execuție din Danemarca, nu cu câteva sute de euro, ci cu mii de euro. Dacă vor fi 10-20 de avarii în timpul iernii, nu veți avea cu cine să le faceți. Trebuie să spunem asta. Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să spunem acest lucru”, a precizat Erbașu.
Dezbaterea pe tema energiei termice va continua. Statul, prin ministerele de resort și administrațiile publice locale, alături de mediul de afaceri trebuie să găsească soluții pe care să le implementeze rapid. Reţelele de termoficare sunt la ora actuală recunoscute ca mijlocul de ameliorare a eficacităţii energetice, facilitând utilizarea energiei regenerabile şi ar trebui atfel integrate în proiecte de infrastructură cât mai curând posibil.
Dezbaterea ”Energie termică – strategii pentru România”, organizată de Intact Media Group, a fost susținută de Asociația Muncipiilor din România, VEOLIA Energie România, Federația Patronatelor Societăților din Construcții, EximBank România și DK Energy România.
Intact Professional Debates mulțumește tuturor partenerilor și participanților care au contribuit la succesul acestui eveniment!