Iulian Coşoreanu, executorul judecătoresc care a pus sechestru pe bunurile Ministerului Sănătăţii în contul despăgubirilor neplătite pentru incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, fiind acuzat de evaziune fiscală şi abuz în serviciu.
Reţinerea executorului judecătoresc nu are însă nicio legătură cu executarea silită a Ministerului Sănătăţii, ci se referă la o firmă intrată în insolvenţă.
Potrivit unui comunicat al PCAB, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Iulian Coşoreanu, executor judecătoresc în cadrul Societăţii Civile Profesionale de Executori Judecătoreşti "Dobra, Coşoreanu şi Asociaţii", a lui Fluture Goman, Cristinel Goman şi Lucreţia Mihai, administratori statutari şi de fapt ai SC E.C. SRL.
Procurorii susţin că S.C.P.E.J. "Dobra, Coşoreanu şi Asociaţii" a convenit cu reprezentanţii creditoarei SC E.C. SRL - societate în insolvenţă, în schimbul unor comisioane suplimentare, ca sumele de bani obţinute în urma punerii în executare silită a unui titlu executoriu, emis de Tribunalul Bucureşti într-un dosar de executare silită, să fie virate în conturile altei societăţi decât creditoarea, cu scopul de a nu fi înregistrată în evidenţele contabile ale societăţii aflate în insolvenţă suma de 1.990.798 lei, pentru care urmau să se plătească taxe şi contribuţii la bugetul de stat în valoare de 696.780 lei.
Din probele administrate până în prezent a rezultat că Iulian Coşoreanu, în calitate de executor judecătoresc, a eliberat în numerar suma de 551.041 lei către administratorul de fapt al SC E.C. SRL, cu toate că la momentul respectiv firma se afla în insolvenţă, iar administratorului statutar i se ridicase, de către judecătorul sindic, dreptul de administrare.
Iulian Coşoreanu va fi dus vineri la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Miercuri, Iulian Coşoreanu s-a prezentat la sediul Ministerului Sănătăţii pentru a pune sechestru pe bunurile mobile ale instituţiei (maşini, mobilier, calculatoare), după ce MS nu a plătit despăgubirile de 4 milioane euro, stabilite de instanţă pentru victimele incendiului de la Maternitatea Giuleşti, soldat cu moartea a şase bebeluşi şi vătămarea gravă a altor cinci. AGERPRES