x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EXPERIMENTUL PITEŞTI. Mărturii zguduitoare despre miile de români care au suferit torturi inimaginabile pentru a li se spăla creierul (VIDEO)

EXPERIMENTUL PITEŞTI. Mărturii zguduitoare despre miile de români care au suferit torturi inimaginabile pentru a li se spăla creierul (VIDEO)

28 Sep 2013   •   23:52
EXPERIMENTUL PITEŞTI. Mărturii zguduitoare despre miile de români care au suferit torturi inimaginabile pentru a li se spăla creierul (VIDEO)

Mărturii despre ce a însemnat experimentul Piteşti, despre reeducarea prin tortură, cel mai mare program de spălare a creierului din blocul de Est. Ce s-a întâmplat la Piteşti în anii ‘50? Cine a comandat această crimă abominabilă? Dar şi ce miliardar român lucrează acum în fosta temniţă comunistă, de unde face afaceri de milioane de euro, cladire-muzeu pe care o şi deţine, s-au discutat la „Panorama cu Oana Stănciulescu”, pe Antena 3.

Fenomenul Piteşti, experimentul comunist în urma căruia au murit sute de oameni, dă în continuare fiori celor care au fost deţinuţi politic. Deşi a fost oprit în anii `70, după mai mult de două decenii de torturi şi reeducare a celor care se opuneau regimului comunist, torţionarii sunt încă liberi. Din vechea închisoare au mai rămas acum doar două corpuri de clădire declarate monument istoric în urmă cu patru ani.

Aproape 5.000 de oameni au suferit din cauza Fenomenului Piteşti. Dintre aceştia, între 100 şi 200 de deţinuţi au murit în urma torturilor.

George Cuşa era student când a fost săltat de Securitate. A fost încarcerat la Piteşti, unde i-au fost explicate rapid regulile de bază. Fără convingeri politice, fără credinţă, fără familie.  Mărturiile supravieţuitorilor vorbesc şi despre tratamentul la care cei nou veniţi erau supuşi de către veteranii „reeducării".  "Unu din ei devenea torţionar şi îl chinuiau şi pe celălalt. Au fost şi cazuri în care s-au şi omorât prieteni, foşti prieteni" a declarat Ilie Popa, preşedintele asociaţiei "Memoria".

Acasă, rudele foştilor deţinuţi politici nu aflau nimic despre ei ani de zile. Fenomenul Piteşti a început în anul 1949. Trei ani mai târziu, procesul a fost oprit de autorităţi dar închisoarea a funcţionat pînă în 1977, tot ca un instrument împotriva opozanţilor regimului. A fost închisă ulterior, la insistenţele statelor Occidentale.




×
Subiecte în articol: experiment pitesti marturii