x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Experţii internaţionali verifică Poarta Sărutului

Experţii internaţionali verifică Poarta Sărutului

de Gabriela Mladin    |    16 Feb 2014   •   17:42
Experţii internaţionali verifică Poarta Sărutului

Comisia internaţională de experţi constituită pentru a analiza situaţia restaurării Porţii Sărutului vine astăzi la Târgu Jiu. Specialiştii urmează să verifice opera lui Brâncuşi, după ce aceasta a fost spălată cu jet de apă sub presiune. Mulţi oameni de cultură au remarcat faptul că monumentul a fost grav afectat, în urma acestei intervenţii.

Comisia de specialişti se va reuni luni dimineaţa la Târgu-Jiu, în jurul orei 10,00. Aici experţii vor analiza opera să vadă în ce măsură a fost afectată ca urmare a intervenţiei de curăţire.
În luna august a anului trecut, o firmă a fost contractată pentru a efectua lucrările de întreţinere a Porţii Sărutului. Societatea a considerat că opera trebuie spălată, făcând această intervenţie cu jet de apă sub presiune. Oamenii de cultură au constatat apoi că bucăţi din monument s-au desprins, iar microorganismele din travertin au fost deranjate, ducând la colorarea Porţii Sărutului în galben. Intervenţia a fost aprobată de Ministerul Culturii, care a precizat ulterior că totul s-a făcut ca la carte.

Specialişti din Franţa şi Belgia
Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, a acuzat Institutul Naţional al Patrimoniului că opera din piatră a lui Constantin Brâncuşi, expusă în parcul central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet cu apă sub presiune. El a arătat că, după lucrările de restaurare, Poarta Sărutului a devenit galbenă, după ce a fost spălată fiind folosit un pistol cu apă sub presiune, asemănător celor din spălătoriile auto.
Ca să stingă conflictul iscat în jurul operei, premierul Victor Ponta a dispus formarea unei comisii din specialişti din afara ţării, Ponta explicând că aceştia sunt profesori din Franţa şi Belgia. Recent, Primăria Târgu-Jiu a alocat din nou fonduri pentru curăţarea Porţii Sărutului. Suma de 40.000 de lei va fi folosită pentru două intervenţii similare asupra monumentului.


×
Subiecte în articol: poarta sarutului