x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Explicații pentru explozia de cazuri COVID de marți

Explicații pentru explozia de cazuri COVID de marți

28 Sep 2021   •   15:31
Explicații pentru explozia de cazuri COVID de marți
Sursa foto: Hepta

Medicul Valeriu Gheorghiță și directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, explică de ce noile cazuri COVID au sărit marți de 11.000: „Nu are nicio legătură cu niciun congres, al niciunui partid”.

Medicul Valeriu Gheorghiță a amintit că rata de pozitivare duminică a fost de aproximativ 20%, iar apoi s-au confirmat aproximativ 5.600 de cazuri: „Era de așteptat ca a doua zi să fie raportat un număr aproape dublu de cazuri, ceea ce s-a și întâmplat. Ne așteptam ca astăzi să fie un număr aproape dublu de cazuri”.

Potrivit medicului, dacă într-o zi ai rată de pozitivare 20% și a doua zi crește numărul de teste efectuate, este evident că vom avea mult mai multe de cazuri: „Nu este o surpriză pentru noi că acum avem mai multe cazuri. Și astăzi rata de pozitivare este crescută, de aproximativ 15%, ceea ce înseamnă că acest trend se va menține și în perioada următoare”.

La rândul său, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a spus că numărul mare de cazuri de marți nu are nicio legătură „cu niciun congres, al niciunui partid”.

În weekenduri se fac mai puține teste, luni se fac cele mai multe teste și automat marți cazurile sunt mai multe, a spus Pistol.

„Nu este primul weekend în care se întâmplă așa ceva. Din punct de vedere epidemiologic, dacă doriți să vedem efectele unei aglomerări, le vom vedea în decurs de 14 zile”, a adăugat Pistol.

Practic, în weekenduri nu lucrează toate laboratoarele, prelucrează luni testele, iar marți cazuri noi cresc.

(sursa: Mediafax)

×