x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Facultăţi în pericol de dispariţie

Facultăţi în pericol de dispariţie

de Diana Scarlat    |    20 Iul 2010   •   00:00
Facultăţi în pericol de dispariţie

În timp ce taxele de şcolarizare au crescut simţitor la universităţile de stat, iar studenţii nu se mai înghesuie la înscrieri, la particular e din ce în ce mai ieftin şi mai comod. Anul de criză 2010 a adus şi o promovabilitate de numai 69,30% la Bacalaureat (cu 12,17 puncte procentuale sub cea din 2009 - 81,47%) şi note foarte mici, scăzând simţitor numărul can­di­da­ţi­lor pe locurile scoase la concurs de universităţi, mai ales acolo unde se ia în calcul media de la BAC. În plus, pe o piaţă a muncii care demonstrează în ultimul timp că învăţământul universitar nu s-a adaptat cerinţelor, de ce ar fi dispus cineva să plătească o taxă de şcolarizare de 10.000 de lei la stat, cât timp există universităţi particulare unde anul de şcolarizare costă numai 850 de lei?

Criza a determinat universităţile par­ti­culare să scadă preţurile, pentru a atrage cât mai mulţi studenţi. Prin­tre cele mai mici taxe de studiu este cea de la Universitatea Creştină "Di­mitrie Cantemir" din Bucureşti, por­nind de la 850 de lei pe an. La Uni­v­ersitatea "Spiru Haret" din Bu­cureşti, taxa de şcolarizare porneşte de la 1.080 de lei pe an, ajungând la  2.530 de lei la Faculta­tea de Medicină. La fa­cul­tă­ţile de Medicină şi Farmacie ale uni­ver­sităţilor de stat, taxa de şcolarizare este între 6.000 şi 8.000 de lei pe an.

Cea mai mare taxă în domeniu este la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca, unde stu­denţii plătesc 8.100 de lei pentru un an de studiu la nivel de licenţă, iar la Universitatea de Me­dicină şi Far­macie din Târgu-Mureş, taxa ajunge la 8.000 de lei pe an. Pentru uni­versităţile de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, taxa este de 6.000 de lei pe an. Cea mai mare taxă de studiu din ţară este la Universitatea de Vest din Ti­mi­şoa­ra, ajungând la 10.000 de lei pentru un an de studiu la Interpretare muzi­ca­lă sau Artele spectacolului.

În rest, taxele la universităţile de stat variază, în medie, între 2.000 şi 4.000 de lei pe an, în timp ce la uni­ver­sităţile particulare, studenţii ar putea să plătească puţin peste 1.000 de lei pe an. Studenţii admişi pe lo­curile cu taxă la Universitatea Po­li­teh­nică din Bucureşti vor plăti 4.000 de lei pe an, la Universitatea Bu­cu­reşti taxa ajunge la 3.100 de lei pe an, la Academia de Studii Economice din Bucureşti, taxa este de 3.000 de lei în primii doi ani de studiu, apoi scade la 2.700 de lei pentru ultimul an. La Uni­versitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Na­poca, taxele sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 5.500 de lei pe an, tot 5.500 de lei fiind şi taxa de studiu la Uni­versitatea Ovidius din Constanţa. O taxă ceva mai accesibilă unui student "de criză" este la Şcoala Na­ţi­o­nală de Studii Politice şi Administrati­ve din Bucureşti (SNSPA), unde anul de studiu costă numai 2.000 de lei.

Până în toamnă, când candidaţii admişi la mai multe facultăţi se vor hotărî la ce şcoală vor să rămână, nu se poate şti cu exactitate cât de mare este deficitul de studenţi anul acesta, însă numărul celor înscrişi până acum este destul de mic în com­paraţie cu anii trecuţi. Fără studenţi, multe facultăţi ar putea să se des­fi­in­ţeze, însă mai au o şansă la sesiunea de admitere din toamnă. Singura instituţie care nu se poate plânge de lipsa candidaţilor este Academia de Poliţie, poate pentru că locurile de muncă par a fi asigurate, deşi sala­riile poliţiştilor au scăzut.

×
Subiecte în articol: special observator