Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei simplifica, temporar, procedura de eliberare a pasapoartelor in regim de urgenta. Actele de calatorie se elibereaza deocamdata si fara a mai face coada pentru audienta la sefii DGEIP.
EDUARD PASCU
Daca pana ieri ca sa obtii un pasaport in regim de urgenta trebuia sa stai la coada la sefii institutiei, pentru a fi primit in audienta si sa-ti sustii pasul, incepand cu data de 13 august si pana la sfarsitul lunii septembrie cei care doresc eliberarea unui pasaport in regim de urgenta din motive obiective pot depune actele necesare si la ghiselele de lucru cu publicul din corpurile B si E ale cladirii din Strada Nicolae Iorga din Capitala.
MOTIVATII. Aceasta masura a fost luata deoarece, in ultima perioada, a crescut foarte mult numarul cetatenilor romani care solicita, motivat, eliberarea pasapoartelor intr-un termen mai scurt decat cel normal de 20 de zile de la data depunerii cererii. La aceasta situatie se adauga si faptul ca se pierde foarte mult timp cu audientele si pentru conexarea solicitarilor de urgentare cu cererile deja depuse.
Purtatorul de cuvant al institutiei, inspectorul principal Mariana Alexandreanu, a declarat pentru Jurnalul National: "Conducerea institutiei a dispus tuturor sefilor serviciilor de evidenta informatizata a persoanei ca in perioada 13.08-30.09.2004 sa organizeze activitatea la ghiseele de depunere acte in vederea eliberarii pasaportului, astfel incat, in situatiile motivate de urgenta, cetatenii sa depuna aceste cereri de urgentare impreuna cu actele justificative, o data cu depunerea cererii pentru eliberarea pasaportului. Totodata, DGEIP roaga cetatenii care solicita urgentarea obtinerii pasapoartelor sa lase numere de telefon unde pot fi contactati pentru clarificarea tuturor aspectelor ce pot interveni in procesul de solutionare a cererilor".
SITUATII EXTREME. Aceasta masura de eliberare in regim de urgenta fara audienta a pasapoartelor nu se aplica si in cazurile de pierdere, furt, deteriorare sau distrugere a pasapoartelor si nici pentru cei care isi depun cererile de eliberare a pasapoartelor la birourile de pasapoarte din cadrul sectiilor de politie (Sectiile 4, 6, 8, 12, 14, 17, 18, 21 si 22). "Conform legilor in vigoare, sunt considerate situatii de urgenta: imbolnavirea grava ori decesul unei rude apropiate, efectuarea unui tratament medical de urgenta, citarea intr-un proces in strainatate, burse de studii si alte situatii de acest gen, care se dovedesc cu acte", a conchis purtatorul de cuvant al DGEIP.
Citește pe Antena3.ro