După mai bine de două ore de negocieri, sindicaliştii de la Metrorex şi Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, nu au reuşit să ajungă la nici un acord asupra creşterilor salariale. Ceea ce înseamnă că şi astăzi, între orele 4:00-16.00, greva continuă. Instanţa se va pronunţa astăzi cu privire la legalitatea grevei celor de la metrou. Iar, cireaşa de pe tort e că se anunţă o extindere a grevei şi la CFR.
Berceanu a precizat că această grevă este folosită drept instrument politic şi a cerut politicienilor să renunţe la această practică. Circulaţie bară la bară, înghesuială în autobuze, troleibuze şi tramvaie, zeci de poliţişti scoşi în intersecţii şi circa 700.000 de călători nevoiţi să apeleze la soluţii alternative pentru a ajunge la muncă. La asta a dus declanşarea grevei generale a sindicaliştilor de la metrou între orele 5:00- 16:00. Instanţa se va pronunţa astăzi cu privire la legalitatea grevei celor de la metrou.
Sindicaliştii din cadrul regiei Metrorex au declanşat greva generală, cerând o majorare salarială de 20%, iar administraţia nu a oferit nimic în plus la salarii. "La un moment dat plecasem la creşterea fondului de salarii pentru 2010 de 3%-4%, urmând să vedem la ce prime renunţăm. La 8:30, în această dimineaţă ne vom prezenta la Tribunal pentru a se judeca legalitatea grevei, iar la 9:00 la un alt proces, pentru suspendarea ei", a explicat Ioan Rădoi, liderul sindicatelor de la metrou, fost senator PSD, actual membru al social-democraţilor.
Deşi suplimentate, mijloacele de transport în comun au făcut faţă cu greu nebuniei din trafic, iar poliţiştii din intersecţii au avut toată bunăvoinţa să fluidizeze traficul. Bineînţeles, acolo unde se putea! Nervoşi şi pe deasupra stresaţi de faptul că nu pot ajunge la timp la serviciu, în unele autobuze (aglomerate-ochi) oamenii s-au împins şi s-au luat la ceartă.
"E foarte greu. Uitaţi-vă cum stăm. Ne călcăm în picioare. Suntem disperaţi, nu avem cum să ajungem la serviciu. Ne mai întreabă dacă trăim bine. Să ne întrebe cum de mai trăim la cum sunt lucrurile în ţara asta. Am ajuns bătaia de joc." "Nu se poate aşa ceva. Fără metrou e iadul pe pământ. Stau în trafic de vreo două ore. Am plecat de la Piaţa Sudului şi vreau să ajung la Dorobanţi, dar tramvaiul 34 mai mult ne-a zgâlţâit decât a circulat. Lasă că şi ăştia de la metrou nu sunt atât de săraci. Eu muncesc pe şapte milioane".
EI SE CEARTĂ, NOI PLĂTIM!
Decizia întreruperii activităţii Metrorex a fost comentată aprins şi de către oamenii politici, fiind văzută de cei mai mulţi ca o răfuială politică înaintea alegerilor. PD-L acuză sindicatul regiei Metrorex că face "o grevă de agitaţie politică", iar pe liderul sindicatului, Ioan Rădoi, că lucrează pentru PSD, apreciind că protestul angajaţilor de la metrou îi umileşte pe bucureşteni. Potrivit acestora, sindicaliştii de la Metrorex fac "o grevă de agitaţie politică".
Preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat ieri pe liderii sindicali de la Metrorex de nesimţire şi a afirmat că greva declanşată este iresponsabilă, exprimându-şi speranţa că instanţa va suspenda protestul cel târziu miercuri. "A fost un senator PSD, Rădoi, lider de la metrou, care a reuşit să blocheze traficul. Cred că este o probă a până unde poate merge cu lipsa de responsabiliate. Nu poţi să condamni un oraş la aglomeraţia care este acum în Bucureşti numai pentru că ai un interes pentru 22 noiembrie", a spus Băsescu într-un interviu acordat unui blogger.
Preşedintele Traian Băsescu a spus că liderii sindicali de la Metrorex dau dovadă de lipsă de bun-simţ prin această grevă "a iresponsabilităţii". Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a negat însă orice legătură a social-democraţilor cu greva de la metrou, spunând că îl caută de dimineaţă pe liderul sindical Ion Rădoi pentru a-i cere să întrerupă protestul, dar nu-l prinde la telefon. "Nu numai că nu i-am dat ordin să le oprească, dar vreau să vorbesc cu el, să-l rog să le dea drumul. Să renunţe la grevă în următoarele două săptămâni, până la sfârşitul campaniei, că nu face bine nimănui greva asta", a spus Marian Vanghelie, citat de Mediafax.