Ioana Băsescu a răbufnit miercuri seară printr-o scrisoare trimsă presei în care îi acuză de incompetenţă pe doctorul în drept Victor Viorel Ponta şi pe “până de curând cititoarea de prompter” Gabriela Vrânceanu Firea încercând să explice că inactivitatea societăţii de la care a achiziţionat terenul din Nana nu poate fi sancţionată cu nulitatea actului încheiat. Mihai Fifor, preşedintele Comisie Nana, spune că nu va răspunde jignirilor şi acuzaţiilor nefondate ale cumpărătorului Băsescu Ioana şi comisia va prezenta în scurt timp raportul în plenul Parlamentului.
Nervozitatea fiicei cea mare a preşedintelui a fost provocată de declaraţiile membrilor Comisiei Nana care, pe baza unui Rapot al Corpului de Control al Guvernului, au ajuns la concluzia că Ioana Băsescu poate pierde Ferma Preşedintelui iar contractul ar putea fi reziliat. Majoritatea terenurilor care au ajuns în Ferma Preşedintelui au fost retrocedate ilegal fie în baza unor documente false, fie preferenţial către angajaţii primăriei Nana sau rude ale acestora situaţie care înseamnă conflict de interese, se arată în raportul Guvernului. Aceste drepturi de proprietate sunt nule de drept. Mai mult, Berfige SRL, firma de la care Ioana Băsescu a achiziţionat terenurile, era inactivă la momentul încheierii afacerii.
Ioana Băsescu: Diletanţi în ştiinţa dreptului
Acest argument al inactivităţii firmei a fost cel folosit de Ioana Băsescu în încercarea de a arunca în derizoriu atât raportul Corpului de Control al Guvernului cât şi activitatea Comisiei Nana.
Ioana Băsescu precizează că "normele legale nu sancţionează cu nulitatea operaţiunile efectuate de contribuabililor inactivi în perioada de inactivitate, ci doar le aplică un regim fiscal special". “Alegaţia inserată este, în mod evident, tendenţioasă şi fără un suport documentativ adecvat, deşi, o persoană îndeplinind o demnitate electivă, nu îşi poate justifica iresponsabilitatea afirmaţiilor cu necunoaşterea legilor în vigoare. Susţinerile unor membri ai comisiei, inclusiv ale - până de curând cititoarei de prompter - Gabriela Vrânceanu-Firea şi ale doctorului în drept Victor Viorel Ponta dovedesc incompetenţă, neputând fi încadrate decât în categoria de propagandă total antagonică unei cunoaşteri temeinice a legislaţiei în domeniu, lucru de altfel regretabil pentru membri ai Parlamentului şi ai Guvernului României”, scrie Ioana Băsescu.
Ioana Băsescu spune că "în încercarea de a fi pe înţelesul tuturor celor care, fără aptitudini reale de lectură a textelor legale, îşi manifestă, totuşi, pseudoveleităţi şi aspiraţii evidente către poziţii active în comisii de anchetă, precizează că inactivitatea societăţii de la care a achiziţionat terenul nu poate fi sancţionată cu nulitatea actului încheiat - chestiune neinspirat amintită de diletanţi în ştiinţa dreptului”. În cloncluzie, spune Ioana Băsescu, Berfige putea vinde terenuri, dar nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a TVA aferente achiziţiilor respective.
Tranzacţii nule
Comisia Nana a revenit ieri cu precizări prin intermediul unui comunicat de presă, în care explică pe larg de ce parte din terenurile care au ajuns la Ioana Băsescu au fost retrocedate ilegal. “Au fost emise 11 titluri de proprietate, pentru o suprafaţă totală de 59,76 ha, cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru care legea prevede sancţiunea nulităţii absolute, întrucât nu s-a făcut dovada calităţii de persoane îndreptăţite”, se arată în comunicat.
Dispoziţiile art. III alin. (2) din Legea nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, prevăd faptul că nulitatea poate fi invocată de primar, prefect, ANRP şi de alte persoane care justifică un interes legitim, iar soluţionarea cererilor este de competenţa instanţelor judecătoreşti de drept comun. În cazul unor înstrăinări succesive ale terenurilor, cel care a vândut terenul pe baza titlului constatat nul este obligat să remită preţul actualizat fostului proprietar rămas fără teren.
Comisia a făcut precizări şi despre faptul că Berfige SRL era de 13 luni declarată inactivă de către Fisc, la momentul vânzării terenului către Ioana Băsescu. “Autorităţile fiscale nu vor lua în considerare o tranzacţie efectuată de un contribuabil declarat inactiv, cu excepţia livrărilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită”, se arată în comunicatul semnat de Mihai Fifor, preşedintele Comisiei Nana.