x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fermierii români, în stradă

Fermierii români, în stradă

02 Sep 2010   •   00:00
Fermierii români, în stradă

Câteva mii de agricultori au ieşit în stradă şi au protestat în faţa prefecturilor din 23 de judeţe. Fermierii au cerut demisia ministrului Mihail Dumitru şi susţinere din partea statului pentru sectorul agricol, cel forestier şi de creştere a animalelor. Una dintre dorinţe a fost îndeplinită, Dumitru fiind remaniat de premierul Boc.

Oamenii se plâng de faptul că după ce subvenţiile au fost tăiate, nu mai beneficiază de nici un sprijin din partea statului.

Agricultorii cer modernizarea sistemelor de irigaţii, a depozitelor pentru produsele pe care le recoltează toamna, aprobarea unor acte normative care să le confere dreptul de a primi ajutoare în caz de calamităţi şi introducerea în cultură a plantelor modificate genetic.

Fermierii mai cer măsuri concrete pentru sprijinirea sectoarelor legume-fructe, piscicol, apicol, bio, dar şi un sprijin pentru producătorii autohtoni de tractoare şi maşini agricole.

O altă revendicare importantă vizează o politică de impozitare care să conducă la diminuarea pieţei negre şi susţinerea oraganizaţiilor de agricultori de a participa la grupurile de lucru de la Bruxelles pentru ca interesele acestora să fie mai bine apărate.

Despre ministrul Mihail Dumitru, proaspăt remaniat, fermierii l-au identificat cu cea mai neagră perioadă din istoria agriculturii româneşti.

Pe 9 septembrie agricultorii intenţionează să organizeze un protest de amploare la Bucureşti, pe durată nedeterminată.

Dacă nici până atunci cererile lor nu vor fi soluţionate, agricultorii intenţionează să blocheze drumurile naţionale şi judeţene în 23 septembrie.

 
×
Subiecte în articol: observator