x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fierbe marea

Fierbe marea

de Lucian Florea    |    18 Mar 2008   •   00:00
Fierbe marea

SUMMIT-UL NATO ● Umbrele lui George W. Bush, la Neptun
Două săptămâni ne mai despart de Summit-ul Alianţei Nord-Atlantice şi de sosirea în România a celui mai puternic om al planetei. Pregătirile sunt în toi la Bucureşti şi la Neptun, unde George W. Bush va avea o întrevedere cu Traian Băsescu. Au "intrat în priză" mii de angajaţi ai Internelor, dar şi sute de cadre medicale.


SUMMIT-UL NATO ● Umbrele lui George W. Bush, la Neptun
Două săptămâni ne mai despart de Summit-ul Alianţei Nord-Atlantice şi de sosirea în România a celui mai puternic om al planetei. Pregătirile sunt în toi la Bucureşti şi la Neptun, unde George W. Bush va avea o întrevedere cu Traian Băsescu. Au "intrat în priză" mii de angajaţi ai Internelor, dar şi sute de cadre medicale.


Comandamentul Naţional pentru Securitatea Summit-ului NATO (CNSS) a pus la punct ieri, la Constanţa, toate măsurile de securitate care vor fi luate în judeţ în timpul vizitei preşedintelui american. George W. Bush va sosi în România înaintea summit-ului, la 1 aprilie, şi va avea consultări cu preşedintele Băsescu la vila de protocol de la Neptun. Toate "forţele responsabile cu securitatea naţională" vor fi mobilizate pe Litoral, pentru a pune la punct un sistem de pază unitar, la fel cu cel de la Bucureşti, susţine directorul SPP, generalul Lucian Pahonţu, care este şi coordonator al Comandamentului. "Sunt implicaţi militari ai Ministerului Apărării, ai MIRA, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, SIE şi ai SPP", a spus Pahonţu.


MOBILIZARE MEDICALĂ. Nici autorităţile responsabile cu asistenţa medicală nu au parte în această perioadă de un program mai lejer. Toate concediile personalului de la Urgenţe au fost oprite, iar sute de cadre medicale din ţară vor fi aduse la Bucureşti. Ministerul Sănătăţii a primit 1,4 milioane de lei pentru a lua măsurile necesare unei bune desfăşurări a întâlnirii NATO. Cinci spitale de urgenţă, 15 cabinete medicale pentru tratamente prespitaliceşti, peste 60 de ambulanţe cu medic şi mai multe elicoptere reprezintă "flota" ce va avea în grijă sănătatea înalţilor demnitari. Cu toate acestea, efortul serviciilor de ambulanţă pentru delegaţiile străine nu va avea efecte negative asupra populaţiei, susţine subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. "Asistenţa medicală trebuie să se desfăşoare normal în toate unităţile sanitare. Nu vom duce bolnavii obişnuiţi în alte locuri decât mergeau până acum", a declarat fondatorul SMURD.


MĂNCAREA, SUB LUPĂ. Pentru că "obrazul subţire cu cheltuială se ţine", organizatorii au bătăi de cap şi cu mâncarea ce va fi pregătită pentru invitaţi. Manipularea, prepararea şi servirea alimentelor va fi supravegheată de Centrul Medical de Diagnostic Medical şi Medicină Preventivă al Academiei Române, în colaborare cu Inspecţia Sanitară de Stat. Şeful grupei medicale, colonelul SPP Valentin Preda, a precizat că peste 1.000 de persoane vor lucra în sistemul de catering, aceştia fiind deja supuşi unor controale medicale.


CULOAR UNIC. Secretarul de stat în MAE, Victor Micula, a anunţat că vor fi folosite 460 de maşini, dintre care 69 de limuzine Mercedes şi 396 de autoturisme Ford, ce vor circula pe un culoar unic, ca şi la Sommet-ul francofoniei. Vor mai fi disponibile 440 de autobuze şi microbuze pentru deplasarea jurnaliştilor şi a delegaţiilor şi 150 de maşini de poliţie. Pentru cazarea oficialilor se vor folosi 14 hoteluri, fiind deja rezervate 2.951 de camere.


Program şi oaspeţi la reuniune

Reuniunea NATO va aduce în Capitală, în total, 3.000 de delegaţi şi 3.500 de jurnalişti, summit-ul urmând să se desfăşoare pe patru niveluri ale Palatului Parlamentului. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat ieri că pe lista invitaţilor sunt 24 de şefi de stat, 26 de premieri şi 86 de demnitari cu rang de ministru. Printre aceştia se numără "nume grele" ca preşedintele SUA, George W. Bush, şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, sau preşedintele rus, Vladimir Putin. Evenimentul va începe în seara zilei de 2 aprilie, cu o cină în format restrâns, urmând ca pe 3 aprilie să aibă loc Consiliul Nord-Atlantic şi Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, precum şi Reuniunea în format ISAF. Ultima zi, 4 aprilie, va fi dedicată consiliilor NATO – Ucraina şi NATO – Rusia.



×
Subiecte în articol: observator