x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fiica lui George Copos:”Hotărârea este greşită, nelegală. Vom face toate demersurile pentru a fi infirmată”

Fiica lui George Copos:”Hotărârea este greşită, nelegală. Vom face toate demersurile pentru a fi infirmată”

25 Aug 2014   •   17:37
Fiica lui George Copos:”Hotărârea este greşită, nelegală. Vom face toate demersurile pentru a fi infirmată”

Omul de afaceri Gheorghe Copos a fost condamnat definitiv luni la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Fiica omului de afaceri, Alexandra, susţine, într-un comunicat remis presei, că a luat act de hotărârea Tribunalului Bucureşti şi precizează că tatăl său se va supune acesteia. În acelaşi timp, Alexandra Copos ţine să precizeze că decizia este “greşită, nelegală” şi că familia va face “toate demersurile legale pentru ca aceasta să fie infirmată”. Redăm în continuare integral comunicatul transmis de Alexandra Copos.

----------------------------

“Am luat act cu dezamăgire de decizia Tribunalului Bucureşti pronunţată în 25 august 2014, prin care tatălui meu, Gheorghe Copos, i se impune o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru pretinsa săvârşire a unei infracţiuni de evaziune fiscală. Menţionez că tatăl meu se va supune hotărârii pronunţate de instanţă, dar în acelaşi timp afirm răspicat că hotărârea este greşită, că este nelegală şi că vom face toate demersurile legale pentru ca aceasta să fie infirmată.

Câteva date asupra cazului:
1. În esenţă, tatalui meu i se impută că societatea Ana Electronic SA ar fi făcut o afacere proastă vânzând 38 de spaţii comerciale către trei entităţi, persoane fizice şi juridice, care au vândut mai departe spaţiile comerciale către Loteria Română, cu un anume preţ şi că Ana Electronic SA ar fi putut obţine un preţ mai mare dacă ar fi vândut direct spaţiile către Loterie. De fapt, cele 38 de spaţii comerciale au fost vândute la un preţ de două ori mai mare decât valoarea acestora din grilele notarilor publici.

2. Spre a se pronunţa această pedeapsă, prima instanţă  consideră că “SC Ana Electronic ar fi încălcat legile comerciale”, ar fi acţionat împotriva logicii comerciale şi ar fi încălcat legile fiscale, fără a menţiona, însă, care este norma cu caracter penal încălcată.

3. Ministerul Public, prin procurorul de şedinţă, a arătat constant că operaţiunile derulate sunt legale şi că actele de vânzare cumpărare încheiate în formă autentică sunt valide. De altfel, într-o altă cauză similară, prin Rezoluţia din 30.06.2009 dată în dosarul nr. 199/P/2008 (dosar în legătură cu acest caz), DNA a arătat că nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală pentru cei doi cumpărători şi revânzători persoane fizice.

4. Nimeni nu poate fi obligat să-şi vândă bunul la cel mai mare preţ posibil, nimeni nu poate fi obligat să realizeze cea mai mare materie impozabilă, iar preţul celor 38 de spaţii a fost unul real şi corect.

5.Proprietarul unui bun are un drept discreţionar de a dispune de acesta, iar dreptul de dispoziţie nu poate fi cenzurat de nimeni, nici măcar de către organele judiciare penale.

6. În expertiza judiciară efectuată în cauză se menţionează explicit că:
“Toate tranzacţiile cu spaţii comerciale s-au efectuat cu îndeplinarea formalităţilor privind transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor de natură imobilă (clădiri şi terenuri), în conformitate cu legislaţia în vigoare care reglementează domeniul: Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare (…), a Codului fiscal privind înregistrarea proprietăţilor imobiliare la organul fiscal teritorial şi plata impozitelor şi taxelor locale aferente.”
Prin urmare, s-a stabilit de experţii judiciari că nu există prejudiciu adus statului prin operaţiunile mai sus descrise şi, prin urmare, că nu există o obligaţie fiscală în sarcina Ana Electronic şi, cu atât mai mult, în sarcina lui Gheorghe Copos.

7. Gheorghe Copos nu obţinea nimic, nici direct şi nici indirect, prin săvârşirea pretinselor fapte de evaziune fiscală, şi nici nu ajuta Ana Electronic să obţină bani pe care altfel i-ar fi plătit statului ca impozit. Atunci care ar putea să fie scopul faptelor sale? Întrucât răspunsul la această întrebare demonstra fără tăgadă că nu există o faptă de evaziune fiscală, atât Parchetul, cât şi instanţa au ignorat să cerceteze şi să lămurească aceste aspecte.

Pe scurt, consider decizia instanţei profund nedreaptă, neavând suport în probatoriu. Nicio faptă de evaziune fiscală nu a fost săvârşită la nivelul societăţii Ana Electronic şi cu atât mai puţin nu a fost săvârşită de tatăl meu personal.

În plus, documentele depuse la dosar  demonstrează că societăţile din Ana Holding au plătit către stat, sub formă de impozite, taxe şi contribuţii obligatorii, pe parcursul ultimilor ani, suma de 206.519.113 euro, achitându-şi întotdeauna toate datoriile fiscale, ceea ce demonstrează comportamentul fiscal corect al acestor societăţi. Nu există nici un motiv pentru care tatăl meu sau societatea Ana Electronic să rişte angajarea răspunderii penale pentru suma ce se pretinde a fi prejudiciu, respectiv 876.914 euro. Totodată, un astfel de comportament nu poate caracteriza un grup de firme care continuă să existe pe piaţa românească de 24 de ani, să creeze locuri de muncă, mai precis 4.407, şi care contribuie în continuare la bunăstarea statului român prin investiţii de zeci de milioane de euro aici, în România.

P.S. Precizez în final că tatăl meu şi-a achitat integral prejudiciul la care a fost obligat prin hotărârea pronunţată în dosarul “Transferurilor”, după cum va plăti şi partea de prejudiciu la care a fost obligat prin hotărârea Tribunalului Bucureşti pronunţată astăzi.
Copos Alexandra”

×
Subiecte în articol: george copos dosarul loteria