x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Discipolul lui Sergiu Nicolaescu lansează un DOCUMENTAR INEDIT despre viaţa şi activitatea regizorului

Discipolul lui Sergiu Nicolaescu lansează un DOCUMENTAR INEDIT despre viaţa şi activitatea regizorului

de Diana Scarlat    |    16 Ian 2013   •   15:00
Discipolul lui Sergiu Nicolaescu lansează un DOCUMENTAR INEDIT despre viaţa şi activitatea regizorului

Cristian Radu Nema, fotograf şi regizor, discipol al maestrului Sergiu Nicolaescu, a decis să arate lumii întregi faţa mai puţin cunoscută a marelui regizor care i-a fost părinte spiritual într-ale artei cinematografice. O expoziţie inedită de fotografii care au imortalizat activitatea maestrului poate fi vizitată la cinematograful Patria, din Bucureşti, iar autorul expoziţiei se pregăteşte să definitiveze şi să lanseze filmul documentar pe care l-a realizat impreună cu regizorul, despre viaţa şi activitatea acestuia.

Cristian s-a bucurat de aprecierea lui Sergiu Nicolaescu şi de sprijinul maestrului. “În ceea ce priveşte legătura mea cu regizorul, o întâmplare inedită a fost prezenţa sa, în noiembrie 2007, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde i-am prezentat colecţia mea de afişe de film românesc, expoziţie permanentă pe holurile universităţii. Încă din primul an de şcoală, în 2006, mi-am propus să fac un film eseu documentar despre cariera şi viaţa lui Sergiu Nicolaescu, pentru care îmi făcusem chiar o listă cu cei pe care urma să-i intervievez: Ilarion Ciobanu, Colea Răutu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin. Din păcate niciunul dintre ei nu mai este acum printre noi. Au rămas interviurile pe care le-am făcut cu Sergiu Nicolaescu, unul dintre ele abordând subiectul revoluţiei, fiind realizat chiar pe celebrul balcon al fostului Comitet Central”, spune artistul.

Sergiu Nicolaescu i-a fost lui Cristian Nema maestru de suflet şi i-a dat elan creator pentru viitor. “De multe ori, în interviuri spunea: “asta îţi spun numai ţie, nu trebuie să fie public, aşa cum e o informaţie de presă”. Au rămas întipărite toate aceste interviuri. Dorinţa mea, de comun acord cu regizorul, a fost ca acest film să-i poarte regia, iar ultimul său film să fie cu el, despre el, în regia lui şi a unui tânăr... acel tânăr sunt eu”, explică Nema.

Cristian se pregăteşte acum pentru premiera documentarului său, cu imagini şi povestiri inedite. Va fi un documentar artistic, aşa cum şi-a dorit de la început maestrul Sergiu Nicolaescu, deşi regizorul nu a reuşit să vadă munca dusă până la capăt.

În privinţa expoziţiei de fotografie, intitulată “Cel mai iubit dintre cineaşti”, semnată Cristian Radu Nema, vernisajul a avut loc joi, 10 ianuarie, la cinematograful Patria, din Bucureşti, cu ocazia unui eveniment organizat în memoria marelui artist Sergiu Nicolaescu. Fotografiile vor rămâne expuse permanent, la intrarea în cinematograf, pentru toţi cei care doresc să-şi amintească de activitatea excepţională a celui mai prolific regizor român. La eveniment au participat foşti colegi, prieteni şi colaboratori ai lui Sergiu Nicolaescu, între care Valentin Uritescu, Stela Popescu, Dorel Vişan, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru sau Marin Moraru, veniţi să-i aducă maestrului un omagiu eminamente cultural. Evenimentul dedicat lui Sergiu Nicolaescu a fost moderat de directorul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor RomâniaFilm (RADEF), Marius Iuraşcu.

Ideea unei expoziţii de fotografie i-a venit discipolului său chiar din dorinţa de a arăta lumii că maestrul nu era aşa cum au comentat cei care nu au avut ocazia să-l cunoască. “Pentru mine, aceasta nu reprezintă doar o simplă expoziţie, ci reflectă admiraţia pe care i-am purtat-o şi o port acestui mare om de film. Sunt fotografii pe care le-am realizat în decursul a opt-nouă ani, în care am fost alături de el, numărându-mă printre puţinii care au avut şansa să fie dintre cei apreciaţi de către el”, explică fotograful, absolvent al Facultăţii de Film şi al masteratului de Producţie de Film, din cadrul UNATC IL Caragiale din Bucureşti. Imaginile expuse la cinematograful Patria sunt de la evenimente mai mult sau mai puţin publice, de la premierele filmelor lui Sergiu Nicolaescu din ultimii ani, de la aniversarile pe care le-a avut la sediul UARF, dar mai ales de acasă, cu obiectele de artă, fotografiile personale înrămate şi multe alte aspecte din viaţa lui Sergiu Nicolaescu. “Expoziţia reprezintă o încununare a aprecierii mele faţă de maestru. O mare parte din această expoziţie a avut şansa să fie vizionată chiar de Sergiu Nicolaescu, la premiera ultimului său film, din februarie 2012, al cărei prim vernisaj a avut loc în prezenţa sa”, mai spune fotograful.

×
Subiecte în articol: Sergiu Nicolaescu documentar film