x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Firmele lui Erbasu, in vizorul Politiei

Firmele lui Erbasu, in vizorul Politiei

29 Iul 2004   •   00:00

Firmele lui Erbasu, in vizorul Politiei

OBSERVATOR

Activitatea firmelor lui Mihail Erbasu este luata la puricat de Directia de Investigare a Fraudelor, la mai putin de o saptamana dupa ce ANC a descoperit ca omul de afaceri era in pragul falimentului. Activitatea firmelor lui Mihail Erbasu este luata la puricat de Inspectoratul General al Politiei la mai putin de o saptamana dupa ce ANC a descoperit ca omul de afaceri se afla in pragul falimentului.
ION ALEXANDRU

Seful Directiei de Investigare a Fraudelor din IGPR, chestorul Aurel Milescu, a declarat ieri ca a desemnat doi ofiteri sa cerceteze activitatea societatilor lui Mihail Erbasu. "Ofiterii vor actiona sub directa indrumare a unui procuror si vor intocmi acte preliminare de cercetare penala conform controlului facut de Autoritatea Nationala de Control", a precizat chestorul Milescu.

Seful Directiei de Investigare a Fraudelor a refuzat insa sa precizeze ce infractiuni sunt vizate de politie in cazul firmelor lui Erbasu.

INCALCAREA LEGII CEC. Din raportul ANC, facut public la sfarsitul saptamanii trecute de Ionel Blanculescu, unele societati ale grupului de firme Erbasu au fost implicate in mai multe incidente de plati, incidente transformate in infractiuni. Printre acestea se afla, spun anchetatorii, si incalcarea Legii CEC. Potrivit Directiei de Reglementare si Autorizare a Bancii Nationale a Romaniei, "intre anii 2000 si 2003 grupul de firme Erbasu a avut incidente de plata in cazul emiterii a sase file cec in valoare de 11.300.000.000 de lei, precum si a 219 bilete la ordin pentru valoarea de 124 de miliarde de lei". Legea CEC stipuleaza ca pentru emiterea de file cec fara acoperire, emitentul se alege cu dosar penal si risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre sase luni si un an.

PROBLEME. ANC a facut referire, in raportul sau, la trei societati: SC Constructii Erbasu SA (ce are 189 de incidente de plata, in valoare de 121,5 miliarde de lei, iar societatea in cauza a avut interdictie bancara pentru emiterea de file cec sau bilete la ordin din data de 8.05.2002), SC Erbasu General Construct SA (cu 13 incidente de plata, in valoare de 6,6 miliarde de lei), SC Erbasu Expert Construct SA (cu 16 incidente de plata, in valoare de 7,1 miliarde lei), SC Erbasu Edil Construct (cu un singur incident de plata, in valoare de 300 de milioane de lei). Toate aceste firme au avut probleme cu biletele la ordin emise partenerilor de afaceri. In ceea ce priveste SC Consproduct SA, au fost inregistrate patru incidente de plata, in valoare de 600 de milioane de lei, firma aflandu-se in interdictie bancara din 7.02.2002.

ANCHETA CONTINUA

Procurorii care instrumenteaza moartea omului de afaceri Mihail Erbasu nu exclud posibilitatea ca acesta sa se fi sinucis din pricina situatiei financiare in care se afla firmele sale. "Exista si posibilitatea ca Erbasu sa fi recurs la gestul disperat pentru ca se simtea strans cu usa de partenerii de afaceri", au precizat surse judiciare. Mihail Erbasu a fost gasit mort in dimineata zilei de 21 iunie in piscina fara apa a vilei sale de la Snagov. Anchetatorii au stabilit ca omul de afaceri s-a sinucis aruncandu-se de pe terasa vilei, dupa ce, in prealabil, tentativa de a se spanzura in subsolul casei a esuat.

×
Subiecte în articol: observator erbasu incidente