x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fiul fostului adjunct al procurorului general al României şi omul de afaceri Nicolae Mann, reţinuţi de DNA

Fiul fostului adjunct al procurorului general al României şi omul de afaceri Nicolae Mann, reţinuţi de DNA

13 Apr 2012   •   06:50
Fiul fostului adjunct al procurorului general al României şi omul de afaceri Nicolae Mann, reţinuţi de DNA

Avocatul Andrei Gherasim, fiul procurorului general adjunct Traian Gherasim, a pretins de la omul de afaceri Nikolaus Mann, prin intermediar, suma de 100.000 euro pentru a interveni pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Tribunalului Brasov, informeaza DNA.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatii Nikolaus Mann, pentru cumparare de influenta si Andrei Gherasim, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, pentru trafic de influenta, anunta Mediafax.

"Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt: In data de 4 aprilie 2012, inculpatul Gherasim Andrei, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, a pretins de la inculpatul Nikolaus Mann, prin intermediar, suma de 100.000 euro pentru a interveni pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Tribunalului Brasov, fata de care a lasat sa se creada ca are influenta, pentru a-i determina pe acestia sa adopte solutii favorabile inculpatului Mann Nikolaus in doua dosare civile. Unul dintre acestea avea ca obiect o cerere de stramutare a cauzei, iar altul anularea unui contract", explica DNA, intr-un comunicat. In acest scop, la data de 12 aprilie 2012, inculpatul Gherasim Andrei a primit, prin acelasi intermediar, suma de 50.000 de euro, reprezentand o parte din banii pretinsi.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 12 aprilie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe termen de 29 de zile.

Avocatul Andrei Gherasim, fiul fostului procuror general adjunct Traian Gherasim, a fost ridicat, joi, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, alaturi de omul de afaceri din Timisoara Nikolaus Mann. Avocatul Andrei Gherasim ar fi fost unul dintre intermediarii omului de afaceri Nikolaus Mann, informau surse judiciare.

Conform surselor citate de Mediafax, Mann era dispus sa plateasca o suma importanta in euro pentru a se interveni pe langa magistrati, pentru o obtine o solutie favorabila intr-un dosar comercial, spun sursele citate. Astfel, Mann a recurs la intermediari care sa ajunga la magistrati.

Un fost politist, actual avocat, l-ar fi contactat pe Andrei Gherasim sa intermedieze cu judecatorii.

In urma unor informatii ale SRI, omul de afaceri Nikolaus Mann a fost oprit, joi, de politisti la Vama Cenad, pe numele lui fiind emis un mandat de aducere la DNA.

Pe de alta parte, Nikolaus Mann este cercetat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizate si Terorism (DIICOT) pentru o frauda de aproximativ 70 de milioane de euro.

Presa locala relata ca incepand cu 2006, grupul german Aton Gmbh a investit in agricultura din Vestul Romaniei aproximativ 200 milioane de euro. Firma a obtinut fonduri SAPARD, bani pe care Nikolaus Mann i-ar fi fraudat. Investitorilor germani il acuza pe Mann ca a devalizat firma Aton Transilvania cu o suta de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, joi, ca in urma monitorizarii lui Mann de catre Serviciul Roman de Informatii, anchetatorii romani au obtinut informatii potrivit carora afaceristul urma sa corupa magistrati, astfel ca DIICOT a disjuns aceasta parte si a trimis informarea catre DNA pentru continuarea cercetarilor.

Prin intermediari, Mann a incercat sa-si rezolve dosarele aflate pe masa magistratilor. Asa a ajuns si la Andrei Gherasim, care este fiu de magistrati si avocat din 15 martie 2003 in Baroul Bucuresti.

Tatal sau, Traian Gherasim a fost judecator la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pana in luna septembrie 2011. El fusese numit la ICCJ in martie 2002, dupa ce cu o luna inainte fusese revocat din functia de procuror general adjunct al Romaniei (cand era sef al Ministerului Public Ilie Botos-n.r.).

Mama avocatului Andrei Gherasim, Elisabeta Gherasim, este presedinta Sectiei de contencios-administrativ a Tribunalului Prahova.

×