x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Florin Georgescu: "A doua majorare salarială se va face în decembrie şi va fi de 7,5 la sută"

Florin Georgescu: "A doua majorare salarială se va face în decembrie şi va fi de 7,5 la sută"

09 Mai 2012   •   19:46
Florin Georgescu: "A doua majorare salarială se va face în decembrie şi va fi de 7,5 la sută"

A doua majorare salariala se va face in luna decembrie, atunci cand vor fi reintregite salariile bugetarilor, procentul fiind de 7,5%, a declarat miercuri la Antena 3 ministrul de Finante, Florin Georgescu.

"In Ordonanta de Urgenta vom spune ca salariile se reintregesc cu 16%, cu 8% din iunie si cu 7,5% din decembrie, asta este cifra corecta. FMI-ul vorbea din punct de vedere fiscal, in sensul ca salariile vor fi incasate in luna urmatoare, in iulie si ianuarie. Ei vorbeau din punct de vedere fiscal, noi vorbim din punct de vedere economic si social, dar ambele viziuni sunt corecte si exacte", a spus Florin Georgescu.

Pe de alta parte, vicepremierul Georgescu crede ca la nivel macroeconomic se traieste bine in Romania, insa la nivel individual nu poate fi regasita aceeasi situatie, pe fondul procesului de ajustari in economie.

"La nivel macro traim bine, dar la nivel micro, adica familial, traim mai putin bine. Dupa o perioada de crestere economica puternica, bazata pe consum, cand veneau bani multi din afara de la investitori, a trebuit sa facem ajustarea si aceasta s-a resimtit", a explicat ministrul de Finantelor in emisiunea Sinteza Zilei, realizata de Mihai Gadea la Antena 3.

Investitorii vin cu bani in Romania, insa acestia investesc in zone de unde scot profit repede, nu ii poti obliga sa investeasca in intreprinderi productive, a spus Georgescu, subliniind ca ajustarile au fost necesare din cauza factorilor economici nefavorabili.

Agricultura este slabita, constructiile au stagnat, serviciile au devenit putin profitabile, iar pentru a limita durerea ajustarii s-a apelat la ajutorul Fondului Monetar International si Comisiei Europeane, dar acestia pun conditii, pentru ca identifica anumite ineficiente in bugetul statului. S-a apelat la reducerea cheltuielilor publice, la reduceri de personal bugetar. Apoi s-au redus salariile. S-a taiat mult din asistenta sociala, insa s-a taiat exagerat. Dar, pentru ca nu s-a reusit sa fie facuta ajustarea s-a recurs la majorarea TVA cu 5 puncte procentuale.

×