x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FMI a aprobat a cincea tranşă din împrumutul acordat României

FMI a aprobat a cincea tranşă din împrumutul acordat României

03 Iul 2010   •   00:00
FMI a aprobat a cincea tranşă din împrumutul acordat României

Board-ul FMI a aprobat a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro. Banii urmează să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.

"Consiliul Director a votat în unanimitate aprobarea celei de-a cincea tranşe pentru România. Semnalul este unul puternic de susţinere a reformelor din România care urmează să fie implementate şi de încredere în modul în care lucrurile se desfăşoară. Board-ul a aprobat şi derogarea cerută de România privind ţinta de arierate", a declarat pentru Mediafax reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

"Este un semnal de normalitate, dar şi de încredere că Ministerul Finanţelor Publice va putea să împrumute de pe piaţa internă şi externă sumele de care are nevoie pentru a-şi acoperi deficitul fiscal, care trebuie să aibă o tendinţă descrescătoare şi în 2010, şi în anii următori", a mai spus Mihai Tănăsescu.

El a susţinut că 'rezultatul întrunirii Boardului constituie şi un semnal pentru aplicarea în întreaga Europă de măsuri la fel de puternice ca în România'.

"Europa are acum anumite probleme, iar consolidarea fiscală este o necesitate în toate ţările UE. Cred că exemplul României poate fi urmat de foarte multe ţări, pentru ca procesul de consolidare fiscală să se accelereze în întreaga Uniune şi neîncrederea pieţelor faţă de problemele datoriilor unor ţări membre să se risipească. De aceea, cred că şedinţa de azi a Boardului este un semnal important pentru continuarea reformelor şi depăşirea acestei perioade grele pentru România, care se va îndrepta către creştere economică în trimestrele care urmează", a spus Mihai Tănăsescu.


Toţi banii vor ajunge la BNR, pentru acoperirea deficitului de balanţă, ceea ce reprezintă un alt semn de normalitate, pentru că fondurile de la FMI ca regulă acolo merg, a adăugat Tănăsescu.

El a precizat că virările anterioare de la FMI către bugetul de stat au reprezentat o acţiune proactivă a Fondului, care a procedat similar şi cu alte state în această perioadă de criză, pentru a susţine deficite temporare.

×
Subiecte în articol: observator