x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FMI discută vineri revizuirea acordului cu România

FMI discută vineri revizuirea acordului cu România

29 Iun 2010   •   00:00
FMI discută vineri revizuirea acordului cu România

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional va discuta vineri revizuirea acordului cu România, pentru a vira cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de circa 850 milioane de euro, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.



"Board-ul FMI se va întâlni pe 2 iulie, strict din motive tehnice, care ţin de domniilor lor", a spus Vlădescu într-o conferinţă de presă.

Fondul a amânat reuniunea board-ului instituţiei în care va fi analizat acordul stand-by cu România, programată iniţial pentru luni, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern.

Ulterior, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru reducerea deficitului bugetar.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat în rezervele BNR.

×
Subiecte în articol: observator