x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FMI, şocat de facturile CFR

FMI, şocat de facturile CFR

de Iulia Barbu    |    04 Mai 2011   •   20:38

Datoriile CFR către furnizorii de energie au ajuns la două miliarde lei (486 milioane euro), iar FMI nu are soluţii pentru această "anomalie". "Nici ei nu pot oferi soluţii pentru această anomalie, nu s-a ajuns la o soluţie", a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie după o discuţie cu delegaţia Fondului. Potrivit lui Vlăsceanu, datoriile CFR către furnizorii de electricitate, atât privaţi, cât şi de stat, au crescut din ianuarie până în mai cu 200 milioane de lei, la două miliarde de lei.

Jurnalul Naţional a arătat, în urmă cu puţin timp, faptul că sistemul feroviar românesc achiziţionează energia la preţ dublu faţă de restul consumatorilor de pe piaţă. Astfel că, una dintre cauzele facturilor uriaşe din conturile CFR o reprezintă energia electrică. CFR-ul, unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din ţară, îşi permite să achiziţioneze energia la preţ de lux! Aşa se face că, facturile către electrica sunt plătite la preţ exorbitant, ajungând la o medie de 0,4815 bani/kW/h. Categoria de lux în care CFR preferă să îşi plătească facturile nu este decât o altă dovadă a răsfăţului şi nesimţirii cu care se gestionează bugetul ţării. În fiecare an facturile gigantice ale CFR sunt achitate din buget, mai exact de către plătitorii de taxe şi impozite. Mai departe, "atenţia” de care se bucură CFR-ul face cu mult mai uşoară viaţa băieţilor deştepţi din energie.

CFR SA, compania care răspunde de infrastructură, este şi deţinătoarea contractelor pe energia electrică. Mai departe, CFR Marfă sau CFR Călători sunt consumatorii finali, cei care îşi plătesc atât cât consumă în contul contractelor deţinute de CFR SA.  Jurnalul Naţional a încercat să afle care este motivul pentru care CFR SA are statut de "consumator captiv”. Cum se face că, un sistem feroviar care înoată în datorii, îşi permite să consume energie în sistem de lux, un sistem pe care nici o altă companie de stat nu şi-l permite. Practic, contractul pe care CFR SA îl are cu furnizorii de energie electrică este cu 25% mai scump decât orice al contract al consumatorilor normali de energie electrică. Statulul este clar: CFR-ul nu este consumator eligibil şi plăteşte 0,4815 bani/kW/h. Este un consumator captiv, prins în datorii şi penalităţi.

×