România a absorbit până acum, în cei doi ani care au trecut de la integrarea în Uniunea Europeană, aproape 18% din banii destinaţi ţării noastre de Comisia Europeană, informează surse din Ministerul Mediului. Birocraţia excesivă, lipsa personalului instruit, lipsa proiectelor şi corupţia sunt motivele ratei reduse de absorbţie.
Aproximativ 5,6 miliarde de euro, din care 4,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. De această sumă beneficiază România în perioada 2007-2013 pentru investiţii de mediu, fie că este vorba despre ape, deşeuri, biodiversitate, împăduriri, arii şi specii protejate. Banii (aproximativ 4,5 miliarde de euro) vin de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC), la care se adaugă cofinanţarea naţională de aproximativ 1,1 miliarde de euro.
Cel mai bine stă domeniul apelor, care va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (60%). Potrivit oficialilor din Ministerul Mediului, este domeniul care necesită investiţii majore "în vederea conformării cu standardele europene". În 2007 şi 2008, România a primit aprobare de la Comisia Europeană pentru opt proiecte majore, care însumează 850 de milioane de euro. Ţara noastră a încasat alte 5,2 milioane de euro pentru alte 30 de proiecte de investiţii considerate mai mici. Pentru 2009, Ministerul Mediului se laudă că a pregătit 80 de proiecte în valoare de peste 5 miliarde de euro.
APA, CĂŞTIGĂTOARE, BIODIVERSITATEA MAI ARE DE AŞTEPTAT
Vizată este, prin POS Mediu sectorul apă şi apă uzată (33 de proiecte în valoare totală de 3,5 miliarde de euro), şi gestionarea deşeurilor (30 de proiecte în valoare totală de 750 de milioane de euro). Pentru un alt domeniu, termoficare urbană, au fost depuse opt proiecte, valoarea acestora ridicându-se la 460 de milioane de euro. Pe lista investiţiilor majore se numără şi prevenirea inundaţiilor, proiectele însumând aproximativ 200 de milioane de euro. Cel mai slab stă domeniul biodiversităţii, în cei doi ani scurşi de la aderarea în Uniunea Europeană, ţara noastră reuşind să încaseze doar 1,8% din banii pentru acest sector. Din 215 milioane de euro, 172 de milioane constituie finanţarea comunitară, iar 43 de milioane cofinanţarea naţională obligatorie. Potrivit surselor din Ministerul Mediului, până acum au fost depuse 48 de proiecte. Dintre acestea, Autoritatea de Management pentru POS Mediu din Minister a validat mai puţin de o treime, respectiv 15 proiecte, în valoare totală de patru milioane de euro.
Citește pe Antena3.ro
Jurnalul foto