x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul şef al Poliţiei Rutiere Braşov, trimis în judecată. Tămîrjan este acuzat de trafic de influenţă

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Braşov, trimis în judecată. Tămîrjan este acuzat de trafic de influenţă

de Veronica Micu    |    05 Aug 2014   •   11:30
Fostul şef al Poliţiei Rutiere Braşov, trimis în judecată. Tămîrjan este acuzat de trafic de influenţă

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în stare de rest preventiv, pe Claudiu Tămîrjan, comisar şef de poliţie, fost şef al Serviciului Rutier din cadrul IPJ Braşov, alături de mai mulţi agenţi de poliţie şi administratori de firme.

Claudiu Tămîrjan este acuzat de trafic de influenţă (5 fapte), instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (17 fapte) şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Potrivit unui comunicat al DNA, alături de el au fost deferiţi justiţiei Aurel Duicu, Ion Heltianu, şi Dorin Iordăchescu, administratori ai unor societăţi comerciale la data faptelor, pentru cumpărare de influenţă, precum şi Ciprian Anghel Pop, Tudor Petcu, Ioan Sima, George Anton, Liviu Negritu, Mihai Budeanu, Adrian Drăghici, Adrian Busioc, Ionuţ Şerbănel, Nicolae Hudiţă şi Costel Andrei, toţi agenţi de poliţie în IPJ Braşov la data comiterii faptelor, acuzaţi de abuz în serviciu.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada octombrie-decembrie 2013, Claudiu Tămîrjan a creat un sistem infracţional foarte bine pus la punct, oferind protecţie mai multor persoane din mediile oamenilor de afaceri şi funcţionarilor publici.

DNA precizează că această protecţie se materializa în sensul nesancţionării contravenţionale sau penale de către personalul din subordine, în schimbul unor foloase materiale, oferite şi remise ori de câte ori lucrătorul de poliţie avea nevoie.

Sursa citată subliniază că sistemul creat de el era unul foarte bine pus la punct, în sensul că, fără prea multe explicaţii, fiecare persoană înţelegea ce anume are de făcut.

'În concret, inculpatul era contactat telefonic de respectivele persoane, pentru a interveni în timp real asupra inculpaţilor agenţi de poliţie, care erau pe punctul de a constata comiterea de către acestea a unor contravenţii la legislaţia rutieră. Ulterior, Claudiu Tămîrjan contacta agentul de poliţie din teren, aparent fără legătură cu fapta constatată, transmiţând un cod, pe care agenţii constatatori îl înţelegeau. La rândul său agentul de poliţie transmitea un mesaj în sensul că a înţeles ordinul. De multe ori, un simplu semnal (beep) a fost de natură să-l determine pe lucrătorul de poliţie să-şi încalce atribuţiile de serviciu', se arată în comunicat.

DNA mai menţionează că faptul că în unele cazuri s-au întocmit procese verbale de contravenţie, fiind aplicate sancţiuni minime sau pentru contravenţii de gravitate redusă (după schema mult cunoscută, respectiv neutilizare centură sau lumini întâlnire), s-a datorat doar împrejurării că până la momentul intervenţiei agenţii constatatori începuseră completarea acestuia.

'Dispunând de anumite date privitoare la controalele desfăşurate pe linie rutieră /transporturi, Tămîrjan a comunicat aceste lucruri persoanelor interesate şi neautorizate, evitându-se în acest fel sancţionarea societăţilor comerciale respective. Pentru aceste 'servicii', Claudiu Tămîrjan a pretins şi primit de la diverse persoane card alimentare combustibil, lemne de foc, băuturi carbogazoase, produse din carne, băuturi alcoolice, păstrăvi', au mai reţinut anchetatorii.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea D.G.A.- Serviciul Judeţean Braşov.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.

×