Franţa are "rezerve" în privinţa aderării României la spaţiul Schengen în 2011, pentru că autorităţile de la Bucureşti au probleme cu integrarea romilor - acesta este mesajul transmis miercuri de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche. Parisul a anunţat aseară şi ce planuri are în privinţa romilor români şi bulgari de pe teritoriul Franţei: expulzări, controale şi demolări de tabere.
"România ar trebui să adere la spaţiul Schengen în martie anul viitor şi i-am spus colegului meu român că avem rezerve. Colegul meu nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie să lucrăm cu Guvernul român. Există două milioane şi jumătate de romi în România şi e responsabilitatea ţării să îi integreze. Nu Franţa trebuie să-i integreze pe romii români", a declarat miercuri Lellouche la RFI. Secretarul de stat francez a mai adăugat că Franţa nu e singura ţară care are probleme cu romii, ci că Spania, Italia, Belgia se confruntă cu situaţii similare. "Italia ne susţine, pentru că e la curent cu ceea ce se întâmplă. De fapt, toată lumea e la curent. Dar maşinăria europeană face ca, o dată ce o ţară a intrat în UE, să nu mai fie corect politic să spui unele lucruri. Ei bine, eu le spun!", a mai subliniat Lellouche la RFI. Secretarul de stat francez s-a mai plâns că premierul român i-a promis, cu greu, în februarie un secretar de stat pentru integrarea romilor şi că nu s-a ţinut de cuvânt.
MAE a replicat, tot miercuri, că "problematica integrării sociale a unor cetăţeni ai Uniunii Europene nu are nici o legătură şi nu intră sub incidenţa acquis-ului Schengen", potrivit Mediafax.
După intens contestata reuniune pe tema romilor, convocată aseară de preşedintele Nicolas Sarkozy, ministrul de Interne francez a anunţat şi ce planuri are Parisul în privinţa romilor şi nomazilor de pe teritoriul său. Printre măsuri se numără repatrierea imediată în România sau în Bulgaria a romilor care au atentat la ordinea publică sau au comis infracţiuni. Francezii mai intenţionează să desfiinţeze jumătate din taberele abuzive (estimate la 300) şi să trimită Fiscul în control, la comunităţile de romi şi nomazi.
Măsurile pe care şi le propun francezii seamănă destul de mult cu cele pe care le adoptau şi autorităţile italiene, după cazul Mailat. Numai că miile de repatrmiercuri pe care le anunţau italienii n-au avut loc niciodată, iar multe dintre taberele pe care voiau să le demoleze sunt încă în picioare.
Spre deosebire de scandalul legat de romii din Italia, când din România s-au auzit foarte multe voci care protestau faţă de deciziile luate de autorităţile din "Cizmă", acum, când e vorba despre Franţa, reacţiile sunt foarte slabe - a remarcat Valeriu Nicolae, fondatorul Policy Center for Roma and Minorities. El ne-a declarat că soluţia la problema romilor ar putea fi un organism european multistatal, în condiţiile în care niciodată un politician, indiferent de ţară, nu va risca să propună acordarea de fonduri importante pentru integrarea romilor, deoarece asta l-ar face să piardă voturi.
Nicolas Sarkozy a fost criticat intens de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, dar şi de opoziţie pentru reuniunea de aseară. Jurnaliştii de la Le Point i-au amintit preşedintelui că aplicarea măsurilor care-i vizează pe romi ar face ca Franţa să încalce mai multe articole din Carta socială europeană, pe care a semnat-o.