Ce, chiar vreţi să ajungeţi la şcoală sau la serviciu la timp? Nu vă mai faceţi planuri de-astea dacă locuiţi în Bucureşti! Sau lăsaţi-vă maşinile acasă, luaţi-vă o marjă de eroare de două-trei ore şi poate-aşa o să ajungeţi la timp...
Ce, chiar vreţi să ajungeţi la şcoală sau la serviciu la timp?
Nu vă mai faceţi planuri de-astea dacă locuiţi în Bucureşti! Sau lăsaţi-vă maşinile acasă, luaţi-vă o marjă de eroare de două-trei ore şi poate-aşa o să ajungeţi la timp...
Prima zi de şcoală. "Nu pot s-ajung, scuză-mă, dar am făcut trei staţii în 40 de minute şi m-am dat jos. E imposibil de circulat. A-nceput şcoala şi trebuie să apară toţi copiii cu maşina, că nu se poate altfel, nu?", îşi spune oful la telefon o femeie debusolată, în staţia de autobuz de la Tricodava. E zece şi zece, iar apa e rece pe trotuar. Ne plouă mărunt pînă-n suflet
şi ne-a-ngheţat respiraţia în aşteptare. În intersecţie, claxoane, înjurături, nervi, şoferi încruntaţi, pietoni disperaţi. O mare de oameni se-ndreaptă ameninţător spre staţia tramvaiului 41 – singura scăpare! Peronul se umple iar şi iar... Oricît de multe tramvaie ar veni, peronul rămîne plin pe-ntregul traseu al "metroului uşor". Bine că e şi aşa, că-n Drumul Taberei nu s-ar mai circula deloc fără el.
Cartierul fără metrou
"E măcel aici! Nu mi-am imaginat că poate să fie aşa. M-aş fi întors acasă, dar n-am ce să fac, trebuie să mă duc. M-aş da jos, da’ plouă", aud în spatele meu, în autobuzul 168. După primele 15 minute de staţionare în trafic, cel puţin 20 de călători nervoşi coboară la fiecare staţie. Pînă să coboare, scot telefoanele mobile şi sună. La şefi, la colegii care le-ar putea da o mînă de ajutor, la prieteni, să-i sfătuiască să ocolească ruta respectivă sau să stea acasă dacă se poate. Elevii care locuiesc aproape de Liceul "Eugen Lovinescu" şi-au crezut ieri-dimineaţă că pot ajunge la şcoală cu autobuzul s-au înşelat amarnic: un sfert de oră staţia! În Drumul Taberei, cartierul fără de metrou, e preferabil să mergi pe jos dacă vrei să parcurgi distanţe mici. O "plimbare" cu autobuzul numai două staţii, durează cam jumătate de oră, aşa cum am constatat ieri-dimineaţă: 9:40 – Rîul Doamnei, urcare; 9:55 – Liceul "Eugen Lovinescu"; 10:10 – Tricodava. Noroc totuşi cu linia de tramvai, că aşa mai scapă cine poate. Dar pentru cei care trebuie să ajungă în alte puncte ale cartierului fără metrou,cum ar fi Drumul Taberei 34, Favorit sau Orizont, recomandăm relaxare, distonocalm şi ceva de citit. Traficul bucureştean
ne va transforma astfel în cei mai culţi oameni din lume...
Tupeu de "taberist"
Cea mai mare greşeală pe care o poate face un participant la trafic plecat în "marea aventură" prin Bucureşti, pornind din cartierul Drumul Taberei, ar fi să meargă pînă-n centru cu maşina personală sau cu autobuzul. Dacă într-o zi de vară, cîndCapitala e aproape goală, faci 10-15 minute cu maşina şI 20-25 de minute cu autobuzul de la Tricodava pînă pe Magheru, în prima zi de şcoală mai adaugi cel puţin o oră. Mai bine renunţi din start şi asculţi sfaturi salvatoare din trafic: primul pas – laşi maşina acasă, în parcare; al doilea pas – te urci în aglomeratul tramvai 41 şi cobori la şi mai aglomeratul metrou! Se lasă cu coate-n stomac, dar se circulă.
Capitala, la a cîta capitulare?!
Începutul şcolilor şi primii stropi de ploaie ne-au arătat ieri o faţă cunoscută a Bucureştiului. Nimic nou sau, mai bine spus, nimic surprinzător. Despre traficul din Capitală am putea vorbi ore întregi. Fie că plouă, ninge, e soare sau bate vîntul,la noi e ca… la noi. În timp ce aleşii pun în continuare ţara la cale, nimic nu pare să se schimbe. Cel puţin nu în bine. Ziua de 15 septembrie – amplificată şi de vremea urîtă de afară – s-a înscris într-un peisaj tipic bacovian. Nici efectivele de poliţişti mărite, nici autobuzele al căror număr a fost dublat sau metrourile suplimentate nu au prea avut efectul scontat. Dacă pe traseul Piaţa Romană – Casa Presei circulaţia a fost cît de cît acceptabilă, pe Calea Moşilor – Bd. Dacia ne-am pierdut cu totul. Oamenii au stat mai mult de o oră în mijloacele de transport, în staţii s-a aşteptat cu jumătăţile de oră, iar băltoacele formate îţi dădeau impresia că ai fi pe undeva prin Cocîrlaţii din Deal. Din nou agitaţie şi nervi. Pe o vreme ca asta şi la cum se circulă nu mai ai vlagă nici măcar să te revolţi. La fel au decurs ostilităţile şi prin zona Unirii, Dristor, Cîmpia Libertăţii sau Piaţa Alba-Iulia. Nici accidentele în trafic nu prea ne-au "ocolit” în această zi măreaţă. Potrivit poliţiştilor de la Brigada Rutieră, pînă la ora 18:00 avuseseră loc 11 accidente cu victime (o persoană decedată) şi peste 102 tamponări.
ATENŢIE, SE LUCREAZĂ! – Ocolire obligatorie
Începute de ani buni, unele dintre lucrările din Capitală par să nu se mai termine.
Pentru a evita străzile şi bulevardele pe unde se desfăşoară astfel de reparaţii vă oferim, începînd de astăzi, lista zonelor cu trafic restricţionat:
- Şos. Colentina – modernizare sistem rutier şi linie de tramvai – data finalizării lucrării: 15.11.2008.
- Str. General H.M. Berthelot – înlocuire reţea apă potabilă; reabilitare şi modernizare sistem rutier; reabilitare trotuare şi spaţiu verde – data finalizării lucrării: 15.11.2008.
- Piaţa Eroii Revoluţiei + Pasaj Pietonal – execuţie pasaj pietonal subteran – data finalizării lucrării: 15.12.2008.
- Calea Floreasca – reabilitare sistem rutier; reabilitare trotuare – data finalizării lucrării: 15.11.2008.
- Pasaj Lujerului – reabilitare sistem rutier – data finalizării lucrării: 15.11.2009.
PRO CETĂŢEAN - Scrie şi tu la "Trafic greu!"
De astăzi, noi îţi ascultăm problemele şi sancţionăm nedreptăţile. Nu mai suporţi traficul de coşmar? Te-au înnebunit blocajele rutiere?
Te sufocă maşinile? Semafoarele nu merg, iar vecinul de trafic te înjură de mama focului? Poliţistul din intersecţie te-a amendat pe nedrept? Ai fost martor la un accident cu urmări grave? Ţi s-a cerut fără ruşine şpagă? Ai văzut pe cineva cum aruncă chiştoace pe geamul maşinii? Sau pe cineva care a sărit la bătaie? Acum nu mai trebuie să taci.
Vorbeşte-ne cu încredere despre ce ţi s-a întîmplat în trafic la rubrica "Trafic greu!", la adresa traficgreu@jurnalul.ro sau prin poştă: Jurnalul Naţional – Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp D, etaj 8, Sector 1, Bucureşti, pentru "Cetăţeanul în trafic"!
Cele mai bune materiale vor fi publicate în Jurnalul Naţional, urmînd ca reporterul de ocazie să primească din partea ziarului colecţia noastră de CD-uri şi DVD-uri.
Citește pe Antena3.ro