x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funcţionarii publici intră în grevă

Funcţionarii publici intră în grevă

de Diana Scarlat    |    29 Apr 2010   •   00:00
Funcţionarii publici intră în grevă
Sursa foto: Vladimir Simion Boeriu/Jurnalul Naţional

Nemulţumiţi de scăderile salariale de după 1 ianuarie 2010, sindicaliştii din administraţia publică au pichetat astăzi sediul Guvernului. FNSA a anunţat declanşarea grevei generale pe termen nelimitat, începând cu 5 mai.



Aproximativ 300 de funcţionari publici au ieşit astăzi în stradă, cerând revenirea la veniturile salariale pe care le obţineau în decembrie 2009. La finalul protestului, care a durat două ore, o delegaţie a sindicaliştilor a discutat cu reprezentanţii Guvernului despre problemele funcţionarilor publici din administraţia locală. Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că salariile funcţionarilor din administraţia locală au scăzut cu până la 45% în urma intrării în vigoare a Legii salarizării unitare. "Guvernul încalcă legislaţia, nu respectă hotărârile judecătoreşti definitive, nu respectă actele specifice administraţiei publice locale, nu respecte acordurile şi contractele colective de muncă, iar acest lucru a dus la o diminuare a veniturilor cu 45% şi ne ameninţă şi cu disponibilizări", a subliniat Valer Suciu.

CU PORŢILE ÎNCHISE.
Sindicaliştii au anunţat că, după declanşarea grevei generale, în instituţiile publice locale va mai avea acces doar presa şi se vor mai emite doar certificate de deces. FNSA are 50.000 de membri, dintre care au semnat deja 35.000 pentru declanşarea grevei generale, începând cu 5 mai. Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate şi de disponibilizările masive anunţate, arătând că numărul angajaţilor din administraţia publică locală nu a crescut în urma angajării de personal, ci în urma preluării personalului din direcţiile de asistenţă socială, din creşe, cabinete medicale şcolare şi altele, care fuseseră subordonate ministerelor.

Preşedintele FNSA susţine că angajări masive s-au făcut în administraţia centrală, în timp ce administraţia locală nu a primit bugetul necesar pentru plata salariaţilor transferaţi de la unităţile care fuseseră în subordinea ministerelor. Sindicaliştii mai spun că Executivul nu şi-a respectat promisiunile făcute în luna februarie, atunci când protestele au fost suspendate. Tăierea celor două sporuri principale ale funcţionarilor publici, anume cel de dispozitiv, care reprezenta 25% din salariu, şi cel de stabilitate, care era între 5% şi 25% din salariu, în funcţie de vechime, a dus la scăderea drastică a veniturilor funcţionarilor publici.

×
Subiecte în articol: observator