Florin Chilian îi cere actualului ministru al Culturii, Theodor Paleologu, un audit la MCC, printr-o scrisoare deschisă lansată ieri. Demersul artistului continuă seria de acuzaţii la adresa Ministerului Culturii, a fostului ministru Adrian Iorgulescu şi a unor funcţionari ai instituţiei.
"Zeci de contracte de angajare, convenţii şi contracte de prestări servicii, cu sume ce depăşesc mult limita legală având semnăturile demnitarilor şi înalţilor funcţionari publici din Ministerul Culturii şi Cultelor; nevestele miniştrilor PNL Iorgulescu şi Vosganian, beneficiarele unor finanţări substanţiale, ilegale, din bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor; 54 de contracte de angajare, convenţii şi contracte de prestări servicii s-au imputat pentru recuperarea unor demnitari şi înalţi funcţionari publici din Ministerul Culturii şi Cultelor de către comisia de control a Curţii de Conturi a României, aflată în control la MCC..." sunt câteva dintre ultimele acuzaţii aduse de Florin Chilian Ministerului Culturii, într-o scrisoare deschisă trimisă ieri noului ministru şi presei.
"MECIUL" CONTINUĂ
Chilian acuză, Marius Şolea aduce documente, DNA respinge dosarul, iar ministrul incriminat ameninţă cu tribunalul. După mai bine de doi ani de război cu Ministerul Culturii, Chilian rămâne fără drepturi de autor pentru "Zece", Iorgulescu rămâne cu NUP de la DNA, iar Şolea rămâne cu o carte. Subiectul rămâne în aer...
Chilian spune că Adrian Iorgulescu a furat milioane de euro de la Ministerul Culturii prin firma sa, Star Media Music SRL, aşa cum a furat, ani la rând, drepturile de autor ale artiştilor români. Fostul ministru al Culturii nu se lasă nici el: "Nu am nici o firmă, asta este tot o parte din denunţul împotriva mea. Nu am avut nici un fel de activitate, nici ca asociat, nici ca acţionar, la nici o firmă de când am devenit ministru. Nu mă interesează ce spune Chilian. Tribunalul va hotărî dacă sunt sau nu denunţuri calomnioase. O să-l dau în judecată. În plus, pentru că m-a împroşcat timp de doi ani în presă, îi fac şi un proces pentru calomnie", declară Iorgulescu, după ce a primit Neînceperea Urmăririi Penale de la DNA, după prima sesizare făcută de Florin Chilian şi de Marius Şolea. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţă că "faptele sesizate nu erau de competenţa DNA, deci dosarul a fost trimis la Parchet". Florin Chilian a făcut cea de-a doua sesizare la DNA la 19 decembrie anul trecut şi aştepta decizia Direcţiei.
Chilian a dat în judecată Ministerul Culturii după ce un fragment din piesa sa intitulată "Zece" a fost folosit într-un clip al campaniei de promovare a lecturii, lansate de MCC la 23 aprilie 2005. Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea prin care artistul cerea daune de un milion de euro pentru nerespectarea drepturilor de autor, iar MCC l-a acuzat că doreşte o îmbogăţire nejustificată. Chilian explică însă că milionul cerut reprezintă valoarea drepturilor de autor ale tuturor artiştilor: este războiul pentru banii care li se cuvin artiştilor români, dar care sunt furaţi prin contracte încheiate pe sume fabuloase, nejustificate. "Un milion de euro este cea mai mică sumă în contractele de la Ministerul Culturii pentru drepturi de autor. Nu de milă au nevoie artiştii români, ci de respectarea drepturilor lor, drepturi care le sunt furate de ani de zile de o clică ce controlează organismele de colectare şi gestiune a drepturilor de autor, precum şi a drepturilor conexe ale artiştilor interpreţi UCMR-ADA şi CREDIDAM. Aici se află soluţia, şi nu la mila publică. Mai mult de un milion de euro plăteşte anual drepturi de autor şi conexe un singur operator media din România acestor organisme. Banii se regăsesc cu uşurinţă în conturile din străinătate, unul în Rusia, altul în Buenos Aires, restul prin paradisuri fiscale.
Şi, sau mai ales, Iorgulescu trebuie să ştie. Aşa sunt furaţi marii artişti ai României. Dacă aceste două organisme de colectare şi gestiune a drepturilor artiştilor ar funcţiona corect, nu ar mai fi nevoie de colecte publice pentru ajutorarea artiştilor, însă, atâta vreme cât şefii acestor organisme nu sunt deranjaţi de nimeni cu nimic, vom mai vedea pe la televiziuni spectacole triste despre pensii şi «dreptul» la muncă la optzeci sau o sută de ani", spune Florin Chilian.
"MINISTERUL GROAZEI"
Aproape întreaga desfăşurare a acestei lupte cu autorităţile, cu documentele aferente este descrisă în cartea scrisă de Marius Marian Şolea, intitulată "Ministerul Groazei, demnitarii crimei", publicată de autor şi pe pagina sa web. Consilier în Ministerul Culturii, Şolea spune că va publica un al doilea volum din documentele fotocopiate din interiorul Ministerului: contracte prin care se plătesc drepturi de autor fictive cu milioane de euro, recepţii întârziate la cărţi livrate în străinătate şi plătite din bani europeni, drepturi de autor furate şi vândute pe bani foarte mulţi etc. Florin Chilian şi Marius Şolea vor să continue lupta pe care o duc de peste doi ani, însă până acum nici o instanţă nu le-a dat câştig de cauză.
Citește pe Antena3.ro