x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gabriel Bivolaru, cinci ani de inchisoare

Gabriel Bivolaru, cinci ani de inchisoare

23 Mar 2004   •   00:00

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost condamant ieri la cinci ani de inchisoare de completul de noua judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Din acest moment, Tribunalul Bucuresti, instanta care va pune in executare condamnarea, poate emite oricand mandatul pentru incarcerarea lui Bivolaru.
MIRUNA PASA

Dupa un proces care a durat mai bine de cinci ani, instanta suprema a admis ieri recursul Parchetului General, dar si pe cel al inculpatului si, rejudecand cauza, a decis sa adauge la pedeapsa initiala de trei ani, primita pentru inselaciune, inca doi ani de puscarie. Judecatorii i-au anulat lui Bivolaru si gratierea primita in cazul condamnarii la doi ani de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Plata despagubirilor de 2.200 de miliarde de lei catre Banca Romana de Dezvoltare a fost pastrata de judecatori. Pentru ca a intervenit prescriptia, fostul deputat a reusit sa scape de o singura fapta de inselaciune pe care a savarsit-o prin emiterea unor cecuri fara acoperire, in perioada martie-iunie 1992.

IMUNITATE CU PROBLEME. Gabriel Bivolaru a intrat pentru prima data in atentia anchetatorilor in aprilie 1997, cand procurorul general de atunci, Nicolae Cochinescu, a cerut ministrului Justitiei, Valeriu Stoica, sa declanseze procedura de ridicare a imunitatii parlamentare. Deputatul era suspectat de producerea unor prejudicii imense, aduse Bancii Romane de Dezvoltare impreuna cu asociata sa Mona de Frietas si cu Paula Monica Plazzotta, angajat al bancii din aprilie 1991 si prietena apropiata a deputatului.

Numai ca, in iunie 1997, colegii parlamentari din Camera Deputatilor ii acopera lui Bivolaru afacerile necurate si il protejeaza, respingand cererea de ridicare a imunitatii parlamentare. Incepe o adevarata batalie pentru scoaterea deputatului PDSR de sub protectia calitatii de demnitar. In iulie 1997, la propunerea lui Ion Iliescu, Bivolaru este suspendat din partid si in octombrie s-a facut o noua cerere de ridicare a imunitatii. Procedura parlamentara a fost amanata in mai multe randuri, iar presedintele de atunci, Emil Constantinescu, a cerut presei sa sprijine eforturile autoritatilor pentru simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii.

ACUZATIILE. Gabriel Bivolaru este lasat fara imunitate abia pe 2 martie 1999, iar dupa o saptamana a fost trimis in judecata pentru fals, uz de fals, evaziune fiscala si mai multe fapte de inselaciune. Potrivit rechizitoriului, in perioada 1991-1994 Gabriel Bivolaru si Mona de Freitas au constituit pe teritoriul Romaniei 10 societati comerciale in Bucuresti, Eforie Nord, Sinaia si Ploiesti, avandu-l pe Bivolaru administrator, mandatat pentru contractarea de credite. Cele 10 firme si-au deschis conturi la sucursalele BRD si BCR. Procurorii sustin ca in perioada martie-iunie 1992 Bivolaru a emis 25 de cecuri fara acoperire, in decembrie 1994-martie 1995 ar fi intocmit 24 de ordine de plata false prin contrafacerea semnaturii si stampilei de la BRD Bucuresti. Cu aceste ordine a scos bani de la BRD, prin Filiala Sinaia, unde lucra complicea lui Paula Plazzotta. Initial Bivolaru a fost condamnat, in decembrie 2002, tot de instanta suprema la trei ani de inchisoare.

×
Subiecte în articol: observator bivolaru