Acţiunea de demolare a Gabrielei Ghiţă, fost procuror general adjunct al României, a ajuns la final. Timp de câţiva ani procurorii DNA au instrumentat un dosar stufos pentru a raporta la final că "indezirabila" a fost trimisă spre închisoare. Gabriela Ghiţă nu era din trupa pe care Justiţia lui Băsescu se putea baza. Ca atare înlăturarea ei din funcţiile unde putea periclita executarea comenzilor devenise obligatorie. Examenul pentru promovarea în magistratură a fost fundalul pe care s-a jucat piesa cu final ordonat. Procurorul Papici a depus eforturi susţinute pentru a smulge mărturiile unor candidaţi la examenul respectiv. Unul din martorii obligaţi să fabrice probele cerute a dezvăluit într-un incendiar interviu metodele de constrângere ale procurorului atât de apreciat de Traian Băsescu. Verdictul de azi arată de fapt motivele pentru care Traian Băsescu a declanşat un conflict politic pentru menţinerea lui Papici în funcţia de conducere de la DNA.
Citiţi, din arhiva Jurnalului Naţional, momentele acestei înscenări judiciare:
Metode de anchetă marca Papici. Interviu cu un “denunţător” fabricat în sediul DNA
Scrisoarea deschisă a avocatei Gabriela Ghită, avocat al lotului Năstase: "Totul a fost o comandă executată de judecători atent selectaţi"
Finalul aşteptat de "Justiţia lui Băsescu"
Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României, în prezent avocat, a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executarea pedepsei, într-un dosar privind fraudarea unui examen pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor, organizat în anul 2007. Iniţial, Gabriela Ghiţă a fost condamnată în martie 2012 la doi ani închisoare cu suspendare, însă un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a admis luni recursul DNA şi a anulat dispoziţia privind suspendarea executării pedepsei în cazul celor patru inculpaţi din dosar, astfel încât Gabriela Ghiţă va face doi ani de detenţie.
De asemenea, instanţa supremă a menţinut condamnările în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar: Eugen Cojocaru (procuror la Parchetul General) - 3 ani închisoare cu executare, Dumitru Gheorghe (procuror la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Piteşti) - 3 ani închisoare cu executare, Gheorghe Bucur (notar) - 2 ani şi şase luni cu executare, Gheorghe Cerbeanu (judecător la Tribunalul Vâlcea) - 2 ani şi şase luni cu executare, Sterian Guli (şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni) - 2 ani închisoare cu executare. Instanţa a menţinut şi confiscarea sumei de 15.000 euro de la Gheorghe Dumitru. Decizia este definitivă.
Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii noiembrie 2007, Sterian Guli, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni, candidat pentru promovarea în funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, a obţinut de la Gabriela Ghiţă, preşedintele Comisiei de examinare, o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidaţilor ce urma să se desfăşoare în 25 noiembrie 2007.
"În concret, inculpata Ghiţă a pus la dispoziţia inculpatului Cojocaru informaţii strict confidenţiale, conţinând o parte din subiectele pentru examenul în cauză, pentru ca acesta, la rându-i, să le furnizeze candidatului Guli. În această modalitate a fost dezavantajat celălalt candidat pentru funcţia respectivă, care nu a avut "şansa" să beneficieze de un astfel de ajutor", susţin anchetatorii. La finalizarea concursului, candidatul Sterian Guli s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. (Agerpres)