x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gafă la Tribunalul Timiş / Gabriel Resoruces pierde şi câştigă în acelaşi proces

Gafă la Tribunalul Timiş / Gabriel Resoruces pierde şi câştigă în acelaşi proces

de Mircea Opris    |    23 Oct 2008   •   00:00

Tribunalul Timiş a suspendat Certificatului de Urbanism nr. 105/2007 eliberat pentru Roşia Montana Gold Corporation. Instanţa a admis, acum 4 zile,  acţiunea Asociaţiei Alburnus Maior şi a Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.



Verdictul confirmă evaluarea realizată de Ministerul Mediului în septembrie 2007 potrivit căreia certificatul de urbanism este suspendat de drept şi ca atare nu produce efecte juridice în procedura de autorizare a Proiectului minier de la Roşia Montană. Cu alte cuvinte, instanţa de la Timişoara dă dreptate organizaţiilor care se opun proiectului, dar lasă practic fără obiect dosarul asupra căruia s-a pronunţat Tribunalul Timiş.  Întârzierea hotărârii Tribunalului Timiş priveşte suspendarea efectelor unui certificat de urbanism care a expirat la data de 27 iulie 2008, dată la care efectele sale au încetat definitiv.

Victorie fără învingători
Cele două ONG-uri au aununţat hotărârea instanţei drept o victorie împotriva RMGP. În august 2007, titularul proiectului Roşia Montană a solicitat şi obţinut Certificatul de urbanism Nr. 105/2007 pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Asociaţiile Alburnus Maior şi CIDRM au deschis o acţiune judecătorească, solicitând instanţei să verifice dacă, prin modificărilor aduse Legii Contenciosului Administrativ din 2004, Certificatul de urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept. Potrivit Art. 14/5 al Legii nr. 554, în cazul în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut ca şi unul deja suspendat, atunci noul act este suspendat de drept. În septembrie 2007 Ministerul Mediului a ajuns la concluzia că certificatul de urbanism al celor de la RMGC este suspendat de drept şi nu produce efecte juridice. Ministerul a anunţat că nu poate continua procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Sentinţa dată de către Tribunalul Timiş vine după strămutarea cauzei de la Tribunalul Cluj. "După o acţiune judecătorească care a durat atât de mult timp suntem încântaţi de acest verdict. Suntem încrezători că… procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Roşia Montană va fi în consecinţă invalidată", a declarat Dan Mercea, preşedintele CIDRM.

Decizie într-un dosar fără obiect
Hotărârea Tribunalului Timiş priveşte suspendarea efectelor unui certificat de urbanism care a expirat la data de 27 iulie 2008, dată la care efectele sale au încetat definitiv, lăsând practic fără obiect dosarul asupra căruia s-a pronunţat Tribunalul Timiş. Certificatul de urbanism este un simplu document de informare emis de Consiliul Judeţean, care detaliază lista documentelor necesare pentru a solicita o autorizaţie de construire. Certificatul de urbanism nu este un acord sau o aprobare şi nu autorizează derularea vreunei activităţi. Orice persoană interesată are dreptul să solicite emiterea unui certificat de urbanism, iar consiliul judeţean competent este obligat să furnizeze acest document oricărui solicitant. "Hotărârea tribunalului luată pe 21 octombrie se referă la un certificat expirat din luna iulie 2008. ONG-urile contestă fiecare solicitare pe care o depunem pentru cate???? de la nivel de consiliu local şi până la ministere. Aşa este încă din 2005. Procesul de evaluare asupra mediului suspendat acum un an de ministrul mediului Attila Korodi este ilegal, asupra acestor lucruri trebuind să ia decizii instanţele şi nu un ministru. Efectele acestor tergiversări sunt că am fost nevoiţi să concediem 170 de angajaţi. Noi ne-am înţeles cu toţi oamenii din zonă. Cei de la Alburnus Maior susţin că au o listă cu 300 de familii care le susţin proiectul dar nu au făcut publică lista niciodată. Pe listă sunt şi nume care nu au nimic de a face cu zona respectivă sau cu proiectul", a declarat Cătălin Hosu, reprezentant al companiei RMGC. Roşia Montană Gold Corporation respinge decizia Tribunalului Timiş şi o va contesta în faţa Curţii de Apel Timiş, imediat după ce îi vor fi comunicate motivele deciziei. Această decizie este separată şi nu are nici o legătură cu suspendarea de către Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) a procedurii Evaluării Impactului asupra Mediului (EIM) pentru proiectul Roşia Montană.

×