x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Galaţi: Monument dedicat căpitanului-erou Napoleon Alexandru Popescu

Galaţi: Monument dedicat căpitanului-erou Napoleon Alexandru Popescu

de Agerpres    |    03 Oct 2014   •   19:36
Galaţi: Monument dedicat căpitanului-erou Napoleon Alexandru Popescu

Autorităţile locale gălăţene au inaugurat vineri un monument consacrat căpitanului Napoleon Alexandru Popescu, care în urmă cu peste 70 de ani a fost singurul ofiţer român care a oprit înaintarea trupelor sovietice de ocupaţie în Basarabia la capul de pod de peste Prut Galaţi-Giurgiuleşti.

Monumentul este format dintr-o troiţă şi o placă comemorativă şi a fost dezvelit de directorul Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru şi de preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.

Monumentul a fost binecuvântat şi sfinţit de protopopul de Galaţi, Constantin Buruiană.

Pe placa comemorativă este scris: "In memoriam, căpitanului Napoleon Alexandru Popescu, comandantul Companiei a V-a, Regimentul V Care de Luptă de la Galaţi. În ziua de 2 iulie 1940, cu şase ore înainte de evacuarea şi cedarea oficială a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi ţinuturile Herţei, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu a fost singurul ofiţer român care a oprit înaintarea trupelor sovietice de ocupaţie în Basarabia la capul de pod de peste Prut Galaţi-Giurgiuleşti".

La ceremonia de dezvelire a monumentului a participat şi Gabriel Popescu, fiul căpitanului-erou.

"Tatăl meu a avut întotdeauna respect pentru uniformă. I-a fost credincios până în ultima clipă a vieţii, deşi a plecat din armată încă din 1946. A respectat şi relaţia cu armata şi relaţia cu oamenii care l-au înconjurat în acele momente deosebite şi despre care vorbea întotdeauna cu multă căldură. Nu a făcut lucruri deosebite, ci pur şi simplu şi-a servit ţara", a declarat Gabriel Popescu.

La iniţiativa primarului Galaţiului, Marius Stan, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroului de la Giurgiuleşti.

"Ne dorim ca mai devreme sau mai târziu să ne aflăm adevărata istorie pentru că ea trebuie cunoscută. Cunoscându-ţi istoria poţi să-ţi cinsteşti înaintaşii, eroii. Fără acest respect pentru înaintaşii noştri niciodată nu vom fi mai buni şi nu vom progresa", a spus Stan, după păstrarea momentului de reculegere.  

×
Subiecte în articol: napoleon alexandru popescu statuie