x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator GALERIE FOTO - Klaus Iohannis a vizitat Institutul Astronomic al Academiei Române

GALERIE FOTO - Klaus Iohannis a vizitat Institutul Astronomic al Academiei Române

08 Dec 2015   •   18:38
GALERIE FOTO - Klaus Iohannis a vizitat Institutul Astronomic al Academiei Române

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi, după ce a vizitat Institutul Astronomic al Academiei Române şi "The Ark - Bursa Mărfurilor Creative", că este nevoie de o modernizare semnificativă a legislaţiei în domeniul păstrării patrimoniului arhitectural.

"Cu această ocazie, am putut să văd încă o dată că este nevoie de o modernizare semnificativă a legislaţiei în domeniul păstrării patrimoniului arhitectural şi este nevoie de foarte multă inovaţie, fiindcă aceste clădiri nu trebuie să rămână clădiri moarte. După ce se renovează, după ce se refuncţionalizează, ele trebuie să fie vii, trebuie să producă, să facă parte din viaţa oraşului", a spus Iohannis.

El a precizat că a vizitat pentru prima dată Observatorul Astronomic, arătându-se impresionat de dedicaţia oamenilor care lucrează în această instituţie.

"Sper să se găsească şi autorităţi care înţeleg importanţa acestui Observator şi vin în sprijinul cercetătorilor. Cercetare se poate face teoretic, dar aici este vorba şi de un aspect practic care, fără o finanţare corespunzătoare, nu are cum să funcţioneze optimal. În afară de acest lucru, m-a interesat construcţia, patrimoniul construit sau arhitectural al acestui ansamblu în care se află Observatorul şi în care suntem acum, cum de fapt şi la clădirea bursei m-a interesat modul în care clădirea a fost refuncţionalizată, cum a fost salvată partea de clădire care s-a putut păstra", a arătat şeful statului.


Potrivit acestuia, ambele spaţii se află într-o zonă cu foarte multă tradiţie din Bucureşti - Filaret-Rahova, care pe vremuri a fost preponderent industrială.


"Am venit să văd aceste clădiri, am discutat foarte mult astăzi cu specialişti în restaurare, în reabilitare, fiindcă, după părerea mea, o parte importantă a Bucureştiului este prea puţin observată şi se dă prea puţină atenţie - este vorba de patrimoniul arhitectural al Bucureştiului. Aceste două clădiri pe care le-am vizitat fac parte din patrimoniul acestei zone. Există multe alte clădiri valoroase în Bucureşti demne de păstrat. (...) Doresc Bucureştiului şi bucureştenilor să existe tot mai multă preocupare pentru acest domeniu. Este o parte valoroasă, însă nevalorificată din patrimoniul Bucureştiului. Este important să păstrăm şi să valorificăm aceste clădiri", a afirmat Iohannis.


El a subliniat că pentru patrimoniul arhitectural bugetul nu este niciodată suficient. AGERPRES

×