Procurorul general Augustin Lazăr participă, joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), la o conferinţă de presă prilejuită de repatrierea şi prezentarea a 473 de monede şi 18 podoabe dacice din argint, identificate şi recuperate din Austria.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la eveniment vor fi prezenţi Ernest Oberlander - Târnoveanu, directorul Muzeului de Istorie a României, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor ce au colaborat la acţiunea de recuperare şi repatriere din Austria a bunurilor de patrimoniu.
Pe lângă instituţiile statului român implicate alături de procurorii Parchetului General, respectiv Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ambasada României în Austria, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Muzeul Naţional de Istorie a României, acţiunea a beneficiat de sprijinul Ambasadei Austriei în România şi al Poliţiei din oraşul austriac Salzburg.
"Furtul şi traficarea unor bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, sustrase din situri arheologice, clasate monument istoric, prin efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, constituie de 13 ani obiectul mai multor dosare penale. În total, peste 15 cauze au fost instrumentate sau sunt în curs de soluţionare pe rolul parchetelor, iar până în prezent peste 40 de persoane au fost trimise în judecată, 21 fiind condamnate definitiv de către instanţele de judecată. Ca urmare a cercetărilor efectuate în aceste cauze, au fost recuperate importante obiecte de patrimoniu, unele dintre acestea fiind repatriate în cadrul procedurilor judiciare internaţionale. În ceea ce-i priveşte pe inculpaţii faţă de care s-a dispus încetarea procesului penal, instanţele au reţinut vinovăţia acestora, însă nu s-a aplicat pedeapsa deoarece fie s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale (în cazul a 7 inculpaţi), fie a intervenit decesul lor (în cazul a 2 inculpaţi)", susţine Parchetul General.
Până în acest moment, în şapte dosare au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare, iar alte trei, în care au fost, de asemenea, recuperate numeroase bunuri de patrimoniu, soluţionate de procurori prin rechizitoriu, se află pe rolul instanţelor de judecată.
"Ca urmare a operaţiunilor de recuperare şi repatriere a bunurilor de patrimoniu identificate în contextul activităţilor de cercetare penală, realizate inclusiv prin aplicarea convenţiei UNIDROIT, patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu: 13 brăţări multispiralice dacice regale din aur (totalizând 12,633 kg de aur), un colier cu pandativi şi cercei din aur (provenind din cetatea dacică de la Căpâlna - monument UNESCO), 1.035 monede din aur de tip Koson (totalizând 8,7 kg aur), 215 drahme din argint de tip Koson, peste 50 de stateri din aur de tip Lysimachos (circa 0,5 kg), peste 5.000 de denari romani din argint (imperiali şi republicani), peste 70 de piese de podoabă din argint, două table din bronz reprezentând legea municipiului Troesmis, statuia reprezentând pe zeul Hercule, precum şi alte obiecte de cult, arme şi unelte, din antichitate şi Evul Mediu", mai spune Parchetul General. AGERPRES
CLICK PE IMAGINE PENTRU GALERIE