x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Garduri rupte, pensii întregi, salarii tăiate

Garduri rupte, pensii întregi, salarii tăiate

de Diana Scarlat    |    25 Iun 2010   •   00:00
Garduri rupte, pensii întregi, salarii tăiate
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National
Pensionarii au demonstrat încă o dată că sunt singurii care ştiu să lupte în forţă împotriva sistemului, pentru drepturile lor. Veniţi de la primele ore ale dimineţii în faţa Palatului Cotroceni, pensionarii au fost şi de această dată cei care au forţat gardurile şi s-au îmbrâncit cu ferţele de ordine, cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Băsescu.

"Bă-ses-cu / nu ui-ta / a ve-nit şi vre-mea ta!", "Jos Bă-ses-cu! / Jos Bă ses-cu!" Sau "Ultima so-lu-ţi-e / înc-o re-vo-lu-ţi-e!", s-au auzit strigăte din mulţime, pe toată durata protestului de astăzi, la Palatul Cotroceni. Ultimul este acelaşi strigăt pe care cei ajunşi astăzi la pensie îl lansau în Piaţa Universităţii la doi ani după evenimentele din decembrie '89, atunci când la protestele de stradă nu se punea în scenă dansul pinguinului.

Mitingul de astăzi, deşi organizat de sindicate, a fost salvat de căderea în derizoriu de către pensionarii care nu ştiu dansul pinguinului, ci ştiu să facă demonstraţii de forţă, chiar dacă puterile lor sunt slăbite de vârstă, de nevoi şi de înfometare. Protestatarii au "cotizat" la "cutia milei şi a insomniei" pentru Elena Udrea, iar sigla PDL a fost asociată stemei comuniste, sub sloganul "Opriţi deBOCraţia".

Peste 1.000 de protestatari au cerut renunţarea la măsurile antisociale de austeritate ale Guvernului Boc, în faţa Palatul Cotroceni, unde preşedintele Băsescu şi membrii Executivului au fost au fost "prezenţi" în fotografiile cu nas de Pinocchio, aduse de participantţii la miting. O fotografie a preşedintelui Băsescu a fost incendiată ritualic, imaginea fiindu-I alăturată de cea a lui Ceauşescu, sun lozinca "Stima noastră şi mândria - Băsescu şi datoria".

O delegaţie a sindicaliştilor a depus la Palatul Cotroceni o scrisoare prin care i se cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legile privind măsurile de austeritate.
"în foarte scurtă vreme va trebui să adoptaţi o decizie importantă pentru soarta a milioane de cetăţeni români. Mulţi dintre ei v-au votat şi au crezut în promisiunile dumneavoastră. Mult mai repede decât au putut anticipa cetăţenii acestei ţări a venit momentul în care trebuie să dovediţi că atunci când aţi spus că vă pasă de toţi românii - atât de cei care v-au votat cât şi de cei care au decis să nu vă acorde votul -, nu aţi lansat această afirmaţie pur şi simplu doar din raţiuni electorale ori din dorinţa de a câştiga un nou mandat la Palatul Cotroceni şi pentru a aduce la guvernare oamenii din partidul care v-a susţinut", se arată în scrisoarea adresată preşedintelui Traian Băsescu, semnată de toate cele cinci confederaţii sindicale.

Liderii sindicali au declarat că speră  ca decizia Curţii Constituţionale să fie de respingere a legilor, să le declare neconstituţionale, pentru că altfel situaţia în ţară se va înrăutăţi. Ceea ce s-a întâmplat, dar numai în cazul pensiilor. Curtea Constituţională a decis astăzi, cu majoritate de voturi, că diminuarea pensiilor cu 15% este neconstituţională.

 

×
Subiecte în articol: observator