x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gavrilescu: Garda de Mediu monitorizează calitatea aerului din Ploieşti, unde s-a simţit miros de hidrogen sulfurat

Gavrilescu: Garda de Mediu monitorizează calitatea aerului din Ploieşti, unde s-a simţit miros de hidrogen sulfurat

15 Apr 2019   •   17:56
Gavrilescu: Garda de Mediu monitorizează calitatea aerului din Ploieşti, unde s-a simţit miros de hidrogen sulfurat

Locuitorii oraşului Ploieşti continuă să simtă miros de hidrogen sulfurat, deşi autolaboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului se află amplasat, de o săptămână, pentru monitorizare, la rafinăria Rompetrol, iar compania petrolieră a fost sancţionată pentru depăşirile înregistrate, a scris, luni, pe contul de Facebook, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

"Deşi autolaboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului se află amplasat, de o săptămână, pentru monitorizare, la Rafinăria Rompetrol (Vega - n.r.) şi deşi marţi aceasta a fost sancţionată cu amenda maximă prevăzută de lege pentru depăşirile înregistrate, iată că, şi în ultimele două nopţi şi mai ales în această dimineaţă, mirosul de hidrogen sulfurat a putut fi simţit, pregnant, în Ploieşti", a arătat ministrul.

Ea a precizat că APM va menţine autolaboratorul în zonă şi că deja comisarii Gărzii de Mediu sunt în rafinărie.

"Condiţiile meteo sunt defavorabile dispersiei: plafonul de nori şi viteza redusă a vântului fac extrem de dificilă circulaţia imisiilor pe verticală, aşa că Rompetrol ar fi trebuit să evite această situaţie! Vom vedea concluziile controlului! Am cerut exigenţă şi celeritate!", a susţinut Gavrilescu.

Pe de altă parte, pe 1 aprilie, Agenţia de Protecţie a Mediului Prahova a emis un comunicat în care anunţa că s-au înregistrat nereguli la rafinăria Petrotel Lukoil.

"Astăzi, 1 aprilie, în jurul orei 13:00, reprezentanţi ai APM Prahova au constatat existenţa unui fum provenind din zona platformei industriale de est a Municipiului Ploieşti. Cauza acestor emisii a fost decuplarea compresorului de gaze din instalaţia Cracare Catalitica din cadrul SC Petrotel Lukoil SA", se arată în comunicatul postat pe site-ul APM Prahova.

APM Prahova va continua monitorizarea calităţii aerului atât prin staţiile existente, cât şi cu ajutorul analizorului portabil, poziţionat în diverse puncte ale oraşului, se precizează în comunicat.

Rafinăria Vega din Ploieşti, deţinută de grupul KazMunaiGaz International (fostul Rompetrol Group), nu produce carburanţi clasici, ci produse secundare folosite în industria chimică şi petrochimică, alimentară, a încălţămintei şi vopselelor.
AGERPRES

×