x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gazele naturale se pot ieftini în 2009

Gazele naturale se pot ieftini în 2009

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Dec 2008   •   00:00

Preţul gazelor ar putea fi menţinut până în trimestrul al treilea al anului viitor, când ar putea chiar să scadă, ca urmare a reducerii cotaţiilor pentru barilul de petrol şi a preţului gazelor din import, a declarat, miercuri, şeful Departamentului Preţuri şi Tarife din ANRE, Gabriel Sârbu.



"Este posibilă menţinerea preţului, până în trimestrul al treilea, sunt mai multe variante. Previzionăm în 2009 şi o scădere a preţului gazelor din import", a declarat Sârbu, citat de Mediafax. Preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicoale Opriş, a declarat că instituţia şi operatorii din piaţă caută o formulă de compensare prin care să menţină preţurile. "Încercăm să găsim o formulă de compensare, adică să nu creştem preţurile şi apoi să le scădem", a afirmat Opriş.

Oficialii ANRE au declarat în luna septembrie că preţul gazelor va rămâne nemodificat până la sfârşitul anului. Ei au afirmat atunci că s-ar putea ca peţurile chiar să scadă în a doua parte parte a anului 2009. Cea mai recentă majorare a preţurilor gazelor furnizate populaţiei a avut loc la 1 iulie, când tarifele au crescut în medie cu 12,5%. La acea dată, distribuitorii de gaze Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România au anunţat că majorarea nu acoperă cheltuielile şi că vor solicita ANRE o nouă creştere, începând cu 1 octombrie, cerere pe care ANRE a respins-o.

×
Subiecte în articol: romania