Modificarile aduse legii privind violenta in familie, promulgata azi de presedintele Basescu, aduc definitii mai clare ale actelor de violenta, cum ar fi intepaturile, muscaturile ori trasul de par.
De asemenea, sunt considerate drept acte de violenta si neglijarea, actele de gelozie sau lipsirea mijloacelor de existenta primara (accesul la hrana, medicamente, interzicerea intrarii unuia dintre soti in campul muncii).
Violenta verbala poate fi si ea pedepsita. Astfel, “adresarea intr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenintari, cuvinte si expresii degradante sau umilitoare' este privita drept violenta verbala, in timp ce "impunerea vointei sau a controlului personal (...) provocarea de stari de tensiune sau de suferinta' intra la categoria violenta psihica.
Legea defineste si “violenta demonstrativa' - atunci cand sotul abuziv bate un animal sau distruge un obiect (sparge o farfurie) cu scopul de a intimida partenerul.
Pe lista actelor considerate a fi “violenta fizica' se califica actiuni precum: “lovirea, imbrancirea, trantirea, tragerea de par, inteparea, taierea, arderea, strangularea, muscarea'.
Legea nu face diferente in functie de intensitatea cu care au fost aplicate actiunile enumerate, o muscatura zdravana sau una usoara, spre exemplu, fiind considerate la fel de grave.
Un alt act de violenta in famile, definit mai clar, este cel al “violentei sexuale', care presupune “impunerea de acte degradante, hartuire, intimidare, manipulare, brutalitate in vederea unor relatii sexuale fortate'.
Egoismul si gelozia ca forme de violenta
Tot la capitolul violenta intra si interzicerea dreptului de a dispune de bunurile comune, controlul inechitabil al resurelor comune sau refuzul unuia dintre soti de a intretine familia. Mai mult, impunerea unor munci grele, care pot periclita sanatatea este considerata tot o forma de violenta.
Legea incrimineaza si actele de gelozie, care este considerata tot o forma de violenta, anume “violenta sociala'. Astfel, izolarea unuia dintre soti de prieteni, de familie, interzicerea de a parasi domiciliul sau privarea accesului la informatii reprezinta “violenta sociala'.
Un alt aspect detaliat al legii este cel privitor la “violenta spirituala'. Violenta spirituala inseama “interzicerea, limitarea, ridiculizarea, penalizarea aspiratiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice sau religioase, impunerea aderarii la credinte si practici spirituale si religioase inacceptabile, precum si alte actiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare'.
Politistii, obligati sa intervina. Se implementeaza si ordinul de restrictie
Toate aceste cazuri de violenta trebuie sa fie cunoscute si recunoscute ca atare de politisti, care vor avea obligatia sa intervina la orice solicitare de acest fel.
“In toate cazurile, organul de cercetare penala, sesizat in orice mod despre savarsirea uneia dintre infractiunile prevazute in prezenta lege, este obligat sa se deplaseze de indata la fata locului', se arata in texul legii.
Victimelor violentei domestice vor beneficia de consiliere juridica gratuita.
Noua varianta a legii vrea sa protejeze victimele violentei domestice si dupa despartirea de sotul abuziv, prin implementarea ordinelor de restrictie.
Oridinul de restrictie presupune “pastrarea distantei minime de 200 de metri fata de persoana vatamata, de domiciliul si locul de munca al acesteia, interzicerea oricarui contact telefonic sau prin corespondenta'.
Aceste masuri pot fi aplicate atunci cand “exista date sau indicii care justifica temerea ca faptuitorul va savarsi o alta infractiune indreptata impotriva membrilor familiei".
Ordinul de restrictie va fi valabil pentru maximum doi ani. In cazul in care oridinul de restrictie este incalcat, insa, sotul abuziv risca sa fie arestat.
Ordinul de protectie
In afara ordinului de restrictie va fi implementat si ordinul de protectie, in cazurile in care viata unuia dintre soti este pusa in pericol. In astfel de cazuri, sotul abuziv poate fi evacuat din locuinta comuna, chiar daca este unicul proprietar al imobilului. Evacuarea este numai temporara, insa.
Victima care solicita un ordin de protectie va fi scutita de plata taxei juridice, iar solicitarea va fi judecata in regim de urgenta.
Ordinul de protectie nu presupune doar evacuarea sotului abuziv, ci si limitarea drepturilor acestuia de deplasare. Astfel, prin ordin judecatoresc, sotului abuziv i se poate interzice sa se apripie de victima, de rudele aceseia sau de prietenii pe care aceasta ii frecventeaza.
Mai mult, in cazul in care sotul abuziv are permis de port arma, acesta va fi suspendat automat, iar armele vor fi confiscate.In cazul in care sotul agresor este condamnat, pedeapsa acestuia nu poate fi suspendata, ci va fi executata in mod automat.
Prevenirea violentei domestice si tratarea efectelor
Legea modificata prevede infiintarea unor “echipe intersectoriale' in fiecare judet al tarii si in toate sectoarele Bucurestiului a caror sarcina este prevenirea si combaterea violentei in familie.
Echipele vor fi compuse din politisti, jandarmi, asistenti sociali, medici si membri ai ONG-urilor de profil.
Proiectul de modificare a legii din 2003 a fost aprobat tacit in Senat, in 2010, fiind votat de Camera Deputatilor la sfarsitul anului trecut cu 166 de voturi pentru, 3 impotriva si doua abtineri.