x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gheorghe Mărmureanu AVERTIZEAZĂ: Va urma un CUTREMUR de mare adâncime, care va afecta puţin Capitala!

Gheorghe Mărmureanu AVERTIZEAZĂ: Va urma un CUTREMUR de mare adâncime, care va afecta puţin Capitala!

25 Dec 2014   •   18:01
Gheorghe Mărmureanu AVERTIZEAZĂ: Va urma un CUTREMUR de mare adâncime, care va afecta puţin Capitala!

Directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului a declarat că în România va urma un cutremur de mare adâncime. Mărmureanu crede însă că un seism mai mare de 7,5 grade pe scara Richter nu se va produce prea curând pe teritoriul ţării noastre. Însă, în cazul unui cutremur de suprafaţă ca cel din 4 martie 1977, bucureştenii vor simţi mult mai violent seismul.

"În București, trebuie construite clădiri rigide, în Focșani clădiri gen trestie. (...) Viitorul mare cutremur va afecta puțin Capitala. Mai mult de 15-20% nu va afecta Bucureștiul, dar nu știm cum se vor comporta acele clădiri care au fost afectate și la 4 martie că sunt foarte multe la care s-a pus doar niște mortar, nu s-au reparat stâlpii corect. Problema mare sunt clădirile vechi ce au suferit avarii de-a lungul anilor", a declarat Mărmureanu la România TV.

"Foarte multe clădiri au fost construite folosindu-se calcule ca în Occident, pentru cutremurele de suprafață. Vom vedea cum se vor comporta în cazul unui cutremur de mare adâncime", a continuat directorul onorific al INFP.

În luna decembrie, în România s-au produs 15 cutremure în zona seismică Vrancea, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 4,5 grade pe scara Richter.

Cel mai puternic seism din acest an a avut loc în seara zilei de 22 noiembrie în zona Vrancea şi a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 39 kilometri şi a fost resimţit şi la Bucureşti.

×