x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gitenstein explică de ce nu primesc românii vize pentru SUA: ”Nu au destule dovezi ale legăturilor cu România”

Gitenstein explică de ce nu primesc românii vize pentru SUA: ”Nu au destule dovezi ale legăturilor cu România”

de Agerpres    |    04 Noi 2012   •   12:15
Gitenstein explică de ce nu primesc românii vize pentru SUA: ”Nu au destule dovezi ale legăturilor cu România”
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, afirmă că principala greşeală a românilor atunci când solicită viză pentru Statele Unite este aceea că nu au destule dovezi ale legăturilor cu România, adăugând că anul viitor ar putea fi schimbată legislaţia în domeniu, fapt care ar favoriza puţin ţara noastră.

”Nu au destule dovezi ale legăturilor cu România. Altfel spus, când stau în faţa funcţionarilor consulari, nu-i pot convinge pe aceştia că au aici familie, proprietăţi, aşa că impresia funcţionarului de la consulat este că merg în SUA ca să rămână acolo, ceea ce nu au voie să facă. MAE a făcut o treabă foarte bună, cu ajutorul nostru, încercând să-i educe pe români în domeniul ăsta. Ar trebui să vizitaţi site-ul MAE şi site-ul Ambasadei SUA ca să fiţi siguri că oferiţi informaţiile adecvate, când faceţi cererea”, a spus ambasadorul, într-o emisiune difuzată duminică de Pro Tv.

Cât priveşte momentul în care românii vor putea circula fără vize în SUA, Gitenstein a subliniat că asta depinde de foarte multe lucruri, dar a arătat că rata refuzurilor este în scădere.

”A scăzut cu două-trei procente de când sunt eu aici, ceea ce e bine. În parte, cred că scade fiindcă oamenii sunt mai informaţi, iar numărul oamenilor care fac cereri repetate a scăzut. Nu la zero, dar e mult mai mic, iar asta reduce procentul de refuzuri. Cred că, dacă noua legislaţie susţinută de preşedintele Obama, legislaţie pe care o susţin şi eu, ar fi votată, balanţa ar fi înclinată puţin în favoarea României, ceea ce i-ar uşura accesul în programul de eliminare a vizelor. În acest caz, chiar dacă procentajul refuzurilor ar continua să conteze, ar conta şi numărul celor care rămân în SUA peste perioada admisă”, a punctat Gitenstein.

El s-a declarat încrezător că noua legislaţie privind vizele va fi votată de Congres anul viitor. 

×
Subiecte în articol: mark gitenstein vize sua