40 de persoane, acuzate de fraude informatice, au fost condamnate de judecătorii Tribunalului Gorj la pedepse cu închisoarea. În acest dosar au fost înșelați peste o mie de cetăţeni, majoritatea americani. Gruparea infracţională era condusă de doi medici stomatologi gorjeni din Sadu şi de un alt medic din Timișoara. Magistraţii au decis şi restituirea sumelor de bani, respective 20 de milioane de dolari. Decizia nu este definitivă.
Cele 40 de persoane erau din ţară, dar şi romani stabiliţi în străinătate. Formaseră un grup care a acţionat, în perioada 2009-2011, prin postarea pe internet a unor anunţuri fictive de comercializare a unor produse pe care în realitate nu le deţineau, respectiv maşini de lux, motociclete, produse electronice şi ambarcaţiuni uşoare. Pentru prinderea rețelei specializate în fraude pe Internet, serviciile secrete americane, US Secret Service, dar și FBI, au colaborat cu anchetatorii români. Ancheta s-a desfășurat pe teritoriul României, precum și în Statele Unite ale Americii. Potrivit rechizitoriului, exista o grupare în SUA și una în România, cea din țară fiind condusă de medicii Laurențiu Adam din Timişoara și de Horațiu şi Dragoş Bălănescu din Bumbeşti-Jiu.
Părţi în process, American Express şi eBay
Americanii comandau pe eBay diverse produse, trimiteu banii on-line și nu primeau niciodată ceea ce comandaseră. În procesul început în anul 2011 au fost implicate companiile American Express şi eBay. Posesorii de carduri și de conturi pe diverse site-uri de vânzări erau păcăliți și convinși să furnizeze anumite date personale, după care conturile lor erau golite cu ajutorul unor carduri clonate. Mai exact, inculpaţii au vândut, în mod fictiv, pe Internet diverse produse. Străinii plăteau contravaloarea produselor cumpărate din mediul virtual, dar nu primeau niciodată marfa. “Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate, cel mai adesea de pe teritoriul SUA, cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului”, se arată în rechizitoriu.
Prejudiciul, 20 de milioane de dolari
Cele 40 de persoane au mai primit condamnări pentru infracţiuni precum fraudă informatică, fals, uz de fals, spălare de bani, înşelăciune, dar şi constituire a unui grup infracţional organizat. Pedepsele, însă, nu au depăşit 5 ani de închisoare. Inculpaţii sunt obligaţi şi să înapoieze banii obţinuţi din escrocherii. Prejudiciul stabilit de procurori se ridică la 20 milioane de dolari, condamnaţii fiind puşi să plătească sume cuprinse între 1.500 şi 38.000 de dolari americanilor care le-au căzut în plasă. Prin aceeaşi sentinţă s-a dispus confiscarea de la inculpaţi a bunurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor domiciliare şi corporale ce constituie corpuri delicte în prezenta cauză. Totodată, magistraţii au anulat înscrisurile falsificate şi obligă inculpaţii la câte 2.000 de lei fiecare cheltuieli judiciare statului.