Centrul Istoric al Capitalei a fost şi a rămas un proiect controversat încă de la început. În 2006 au început lucrările care urmau a fi terminate în 2008. În 2010 situaţia este aproape ca în prima fază. Se va organiza o nouă licitaţie, firma spaniolă Sedesa, devenită imediat românească, a pierdut contractul cu municipalitatea. Până la sfârşitul anului, cea mai veche zonă a oraşului trebuie reabilitată. Greu de crezut având în vedere că nu s-a ales până acum nici măcar firma care va continua lucrările.
Un proiect ghinionist încă din primele zile ale facerii. Reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei a pornit din start cu stângul. În 2006, firma spaniolă Sedesa a câştigat licitaţia organizată de municipalitate pentru refacerea arterelor din cea mai veche zonă a Bucureştiului, suma pusă în joc fiind la început de 22 de milioane de euro. Sedesa a câştigat tot conceptul, adică şi proiectarea, şi execuţia lucrărilor. Autorizaţia de construcţie pentru începerea şantierului a fost obţinută la 18 decembrie 2006, lucrările urmând a fi terminate în august 2008. Asta teoretic, practic însă contractul n-a fost respectat. Spaniolii au cesionat întreaga lucrare, imediat după câştigarea licitaţiei, firmei sută la sută româneşti Sedesa SRL. Acest lucru nu putea fi trecut neobservat, se pare că autorităţile locale au fost la curent cu această manevră, dar n-au reacţionat. De ce contractul dintre Primăria Capitalei şi Sedesa SRL nu a fost reziliat imediat, aşa cum probabil s-ar fi întâmplat în alte ţări civilizate, nu se ştie, sau se ştie, dar nu se comunică.
Descoperirea unor situri arheologice i-a făcut pe cei de la Sedesa SRL să mai ceară municipalităţii încă 8 milioane de euro pentru conservarea lor. Consiliul General a aprobat cererea, aşa că bugetul a ajuns la 30 de milioane de euro. Între timp, firma a primit 6 milioane de euro pentru începerea lucrărilor pe patru străzi. Lanţul slăbiciunilor a continuat, în 2008, firma românească a suspendat totul pe motiv de neplată a unor lucrări. Municipalitatea a refuzat să le plătească, pentru că acestea erau neconforme, iar cei implicaţi nu au putut să le justifice. Constructorul nu a respectat contractul şi s-a extins şi în alte zone care nu erau în plan, cum ar fi Strada Zarafi. De asemenea, au mai executat unele lucrări care nu erau avizate de deţinătorii reţelelor edilitare (electrica, gaze, apă-canal). Practic, tot ceea ce făcuseră în zona respectivă trebuia luat de la zero. Nici preţurile stabilite iniţial prin contract nu au fost respectate. De exemplu, deşi la semnarea contractului se stabilise suma de 45 de euro pe metru cub pentru piatră, constructorul a cerut în final să i se plătească 65 de euro. Un lucru este cert, nu s-a respectat nici măcar o virgulă din contract, cu toate acestea, abia la sfârşitul anului trecut s-a luat o decizie concretă. Dacă în 2008, edilii voiau să rezolve această problemă, aveau toate argumentele din lume să rupă înţelegerea cu spaniolii, deveniţi imediat români.
CONTRACT REZILIAT
Abia la 2 octombrie 2009 a fost făcută o notificare de reziliere a contractului, pe motiv că firma cu pricina a abandonat lucrările şi a refuzat să respecte legea, neprezentând acte care să arate calitatea şi cantitatea lucrărilor făcute. Spre sfârşitul anului, Primăria Capitalei a început demersurile pentru a ataca garanţiile financiare, fiind vorba aici despre cele 6 milioane de euro date firmei Sedesa. "Banii de la Sedesa reprezentau avansul pe lucrări şi conform procedurilor legale se recuperează prin executarea scrisorii de garanţie -procedură aflată în derulare în acest moment", ne-a declarat Bogdan Hreapcă, director - Direcţiei Generale de Dezvoltare, Investiţii din Primăria Generală. În prezent încă se mai lucrează la documentaţia pentru organizarea unei noi licitaţii, a treia la număr. Prima, organizată la începutul lui 2006, a fost un eşec, neprezentându-se nimeni.
Dacă lucrurile vor fi amânate în dulcele stil clasic, la sfârşitul anului ne vom "mândri" tot cu cele patru străzi refăcute cu chiu, cu vai.
30 de milioane de euro valoarea contractului dintre Primăria Capitalei şi Sedesa SRL
4 ani de contestaţii şi probleme administrative
2010 anul în care lucrările trebuie încheiate
Citește pe Antena3.ro