x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva fără grevişti

Greva fără grevişti

de Diana Scarlat    |    01 Iun 2010   •   00:00

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, marea grevă generală din toate sectoarele bugetare s-a fâsâit din prima zi. Dar continuă. Bacalaureatul s-a desfăşurat în condiţii normale, cu mici excepţii, în toată ţara, deşi cele patru federaţii sindicale din Educaţie anunţaseră grevă generală de pe 31 mai şi boicotarea examenelor naţionale.



Mai mult, la Bacău, elevii au fost cei care au făcut grevă în locul profesorilor, încercând să le susţijnă cauza. Peste 500 de absolvenţi de clasa a XII-a de la trei licee din judeţul Bacău au refuzat astăzi să intre la proba de competenţe la o limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat, în semn de protest faţă de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean de a modifica componenţa comisiilor de examinare, ca urmare a grevei profesorilor.

Şi în celelalte instituţii bugetare unde se anunţase încetarea activităţii s-a lucrat astăzi, în prima zi a intens mediatizatei greve generale, acţiune de protest a cărei continuitate este sub semnul întrebării. Sindicatele anunţaseră iniţial că vor intra în grevă peste un milion de angajaţi pe 31 mai şi 1 iunie, mâine, dintre care peste 400.000, din Educaţie şi Administraţie, declanşează greva generală pe termen nelimitat. Sindicatele din Educaţie au anunţat astăzi că 60% dintre membrii lor au fost în grevă în prima zi, iar acţiunea de protest continuă, deşi ministerul face presiuni asupra profesorilor.

În privinţa evenimentelor programate pentru mâine, lanţul uman din jurul Parlamentului s-a amânat, iar reprezentanţii Guvernului îşi susţin în continuare argumentele pentru tăierea salariilor şi a pensiilor. Doar Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) îşi menţine decizia de a protesta în stradă mâine. Părinţii nemulţumiţi se vor strânge între orele 10:00 şi 12:00 în faţa sediului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului (ANPFDC), din Bucureşti, cerând Cabinetului Boc "să demită conducerea Autorităţii, să desfiinţeze ANPFDC şi să renunţe la acţiunea de agresare a familiei şi de încălcare gravă a drepturilor copilului".

În timp ce marea grevă generală se desfăşura cu mult mai puţini grevişti decât anunţaseră sindicatele iniţial, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate de Blocul Naţional Sindical (BNS), că salariile bugetarilor ar putea să scadă cu până la 70% de la 1 ianuarie 2011 dacă nu s-ar lua deciziile de diminuare cu 25%, respectiv de 15% a pensiilor. "Nu am făcut o analiză pe scăderea salariilor anul viitor, dar dacă nu am fi luat aceste măsuri, ar fi posibil să scadă salariile şi cu 70% în 2011.

Dacă nu am fi luat aceste măsuri şi dacă se aplică şi nu vor avea rezultatele scontate, singura soluţie este să cadă Guvernul", a declarat presei ministrul Muncii. Mihai Şeitan a mai precizat că va fi elaborat un proiect de lege prin care drepturile de autor să devină contribuabile pentru pensie, sănătatate şi şomaj, ca orice salariu, proiectul de lege vizând lărgirea bazei de impozitare, astfel încât în categoriile celor care plătesc contribuţii să intre şi cei care nu contribuie în prezent.

"Vom asigura o lege prin care drepturile de autor de natură salarială, PFA-urile, convenţiile civile să fie văzute ca elemente salariale şi să devină contribuabile pentru pensie, sănătate şi şomaj ca orice salariu", a explicat ministrul în cadrul dezbaterii cu tema "Tratamentul fiscal al veniturilor din muncă", organizată de BNS.

Ministrul Muncii a mai precizat că pensiile pe luna iunie ar putea să se menţină la acelaşi nivel dacă legea de reducere a acestora va fi publicată în Monitorul Oficial după 15 sau 20 iunie. Şeitan a adăugat că este nevoie în continuare de disponibilizări masive în sistemul bugetar, iar deciziile în această privinţă vor fi luate de comun acord cu sindicatele, iar dacă nu se fac disponibilizări de aproximativ 70.000 de salariaţi, nu se va putea reveni în 2011 la salariile şi la pensiile actuale.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, cu ocazia aceleiaşi dezbateri, că se lucrează la un proiect de lege pentru reducerea salariilor. "La companiile cu capital de stat se va aplica un alt sistem. Veţi vedea proiectul de lege. Nu pot să vă spun mai mult. Reducerea cu 25% a tuturor salariilor nu va fi aplicată şi la companiile cu capital majoritar de stat", a spus Vlădescu.

Referitor la această situaţie, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat astăzi că în şedinţa de Guvern de duminică seară s-a stabilit ca Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Justiţiei, să găsească până miercuri o formă de act normativ care să permită ca şi salariile din întreprinderile şi regiile cu capital de stat să poată să fie reduse cu 25%.

În Educaţie, ministrul Daniel Funeriu a ignorat total voinţa sindicatelor şi a ţinut să le mulţumească spărgătorilor de grevă pentru "înţelegere". Liderii sindicatelor din Educaţie susţin că profesorii au fost constrânşi să participe la examene, sub ameninţarea cu pierderea locurilor de muncă, iar proba de bacalaureat s-a susţinut fără bază legală şi va fi contestată în instanţă. După ce a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că toate problemele care ar putea apărea pe parcurs se pot rezolva simplu, printr-un ordin de ministru, Daniel Funeriu a semnat un ordin de modificare a calendarului bacalaureatului, în scopul evitării eventualelor probleme care ar putea apărea din cauza grevei cadrelor didactice implicate în examen, astfel încât evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă poate fi susţinută până pe 25 iunie.

Iniţial, această probă putea fi susţinută între 31 mai şi 4 iunie. Alte modificări vizează componenţa comisiei de bacalaureat, astfel încât permite accesul în comisie inclusiv personalului didactic auxiliar. "În cazuri deosebite, bine justificate, prin excepţie de la prevederile art. 5 şi art. 12, alin. (1), din comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale poate face parte, în calitate de asistent, orice persoană care îndeplineşte o funcţie didactică sau didactică auxiliară, provenind din unitatea de învăţământ respectivă sau din alte unităţi de învăţământ preuniversitar", este textul modificării făcute de Ministerul Educaţiei pentru buna desfăşurare a examenului de bacalaureat.

×