x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grevă în administraţie

Grevă în administraţie

de Diana Scarlat    |    02 Feb 2010   •   00:00

Aproximativ 45.000 de funcţionari publici din toată ţara au întrerupt activitatea astăzi, între orele 8:30 şi 10:30.

Angajaţii din primării, din consilii judeţene şi locale, din administraţia financiară, cărora li s-au alăturat poliţiştii comunitari, în semn de solidaritate, sunt nemulţumiţi de diminuarea salariilor şi de disponibilizările anunţate. Dacă nu vor ajunge la un acord cu autorităţile, sindicaliştii vor continua protestele, prin pichetarea sediilor ministerelor Muncii şi Internelor pe 9 februarie, urmând grevă generală pe termen nelimitat, începând cu 12 februarie.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că salariile nu pot fi mărite pentru bugetarii care protestează. "Pentru cei care protestează pentru şomajul tehnic, le spun că vineri vom rezolva această problemă. Pentru cei care vor măriri de salariu, spun că nu avem posibilitatea", a spus ministrul.

În această perioadă se discută şi reducerea numărului de funcţii din sectorul bugetar, pentru simplificare, în acest moment fiind în total 1,3 milioane de posturi, pentru 830 de funcţii, de la preşedintele ţării la muncitor necalificat. Dintre acestea, peste 500 de funcţii sunt pentru bugetarii cu studii superioare, restul fiind pentru studii liceale sau postliceale. Pentru reducerea numărului de funcţii s-a format o comisie specială din care fac parte sindicate, specialişti de la ministere şi un expert al Băncii Mondiale.  

PICHET LA EDUCAŢIE. Şi sindicaliştii de la Federaţia "Spiru Haret" vor protesta miercuri, pichetând sediul Ministerului Educaţiei începând cu ora 11:00. Cadrele didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" sunt nemulţumite de situaţia actuală a sistemului de învăţământ şi de condiţiile de muncă. Protestul este prima acţiune din calendarul stabilit de federaţie şi urmăreşte blocarea aplicării OUG 114/2009 care prevede reducerea cu 15.000 a numărului posturilor din sistem, modificarea OUG 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, derularea unui dialog social real şi implicarea partenerilor de dialog în toate deciziile Ministerului Educaţiei referitoare la drepturile şi interesele profesionale, economice şi sociale ale salariaţilor din învăţământ. 

×
Subiecte în articol: observator