Reapariţia gripei aviare in vecinătatea Deltei Dunării, la Murighiol, a determinat autorităţile să ia măsura restricţionării vănătorii. Urmează să fie delimitate zonele in care se vor aplica restricţiile.Â
Reapariţia gripei aviare in vecinătatea Deltei Dunării, la Murighiol, a determinat autorităţile să ia măsura restricţionării vănătorii, a anunţat Nicolae Lazăr, director in Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară. "Delimitarea zonelor unde va fi interzis vănatul se va face după efectuarea analizei de risc. Cu siguranţă vănătoarea va fi restricţionată in zona unde a fost confirmat virusul gripei aviare, insă vom discuta cu ornitologii şi cu reprezentanţii asociaţiei de vănătoare despre delimitarea zonelor", a declarat el. Cu precizarea că Asociaţia Vănătorilor şi Pescarilor Sportivi din Tulcea a primit undă verde să organizeze vănători de control la păsările sălbatice, pentru analize specifice de laborator.
DIN SÃ...LBÃ...TICIE. Restricţionarea vănătorii este cu atăt mai necesară cu căt ancheta epidemiologică preliminară făcută la Murighiol conduce la concluzia că păsările domestice au fost contaminate cu virusul gripei aviare prin intermediul păsărilor migratoare.
"Conform datelor prezentate in raportul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, la 28 noiembrie a fost semnalat in zona Murighiol un număr de 6.800 de păsări sălbatice. Trebuie menţionat şi faptul că furajele administrate păsărilor din gospodăria respectivă proveneau dintr-o zonă frecventată de păsări sălbatice", a anunţat ANSVSA.
Potrivit aceleiaşi surse, tot ieri a fost efectuată cea de-a doua dezinfecţie a gospodăriei unde a fost diagnosticată gripa aviară. In afară de păsările moarte din ograda familiei Vorincă, nu s-au mai inregistrat alte mortalităţi. "In cursul zilei de ieri (n.r. - miercuri), laboratorul din cadrul DSVSA Tulcea a examinat un număr de 51 de probe de sănge. Dintre acestea, au avut rezultat pozitiv numai 4 probe, prelevate de la cadavrele de raţe din gospodăria unde a fost diagnosticată gripa aviară.
Echipe de medici veterinari monitorizează in continuare starea de sănătate a păsărilor din zonele de protecţie şi supraveghere prin examene clinice. Au fost prelevate 200 de probe serologice, tampoane cloacale şi traheale, care au fost trimise pentru examinarea de laborator", au anunţat veterinarii.
Este restricţionată in zona de protecţie circulaţia animalelor şi sunt interzise comercializarea şi transportul păsărilor, cărnii de pasăre şi a ouălor.
Citește pe Antena3.ro