x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripen încearcă să "deturneze" F-16

Gripen încearcă să "deturneze" F-16

de Oana Dobre    |    16 Apr 2010   •   00:00
Gripen încearcă să "deturneze" F-16

Suedezii de la SAAB încearcă să "răstoarne" pe ultima sută de metri decizia autorităţilor de la Bucureşti de a achiziţiona avioane F-16 în uz de la firma americană Lockheed Martin.



Cu puţin timp înainte ca documentele referitoare la decizia CSAT în favoarea F-16 să ajungă la Parlament, reprezentanţii SABB, firma producătoare a avionului Gripen, au prezentat ieri, public; o contraofertă: 24 de avioane noi la acelaşi preţ cu cele second-hand oferite de americani, respectiv 1,3 milarde de euro.

Propunerea a fost prezentată la Ambasada Suediei de Jerry Linndbergh, reprezentantul Guvernului de la Stockholm. El a fost asistat de ambasadorul Suediei, Mats Aberg, care s-a plâns de lipsa de transparenţă a autorităţilor române în procesul de achiziţie a avionului multirol.

Potrivit reprezentantului Guvernului suedez, în afară de preţul "promoţional", în noul pachet intră şi angajament de offset 100% - adică firmele suedeze ar urma să investească în România o sumă egală cu valoarea contractului de achiziţie. Richard Smith, directorul de marketing al SAAB pentru România, a adăugat că aceasta ar însemna crearea a câteva mii de locuri de muncă.

"Suedia se angajează să facă primele livrări ale avioanelor Gripen la un an de la semnarea contractului, iar acestea vor fi operaţionale imediat. De asemenea, oferim în acest pachet antrenament pentru piloţi şi tehnicieni, cel mai probabil 30 de piloţi şi 60 de tehnicieni. România va avea şi posibilitatea să se integreze în Grupul Utilizatorilor Gripen, un forum care va influenţa capabilităţile viitoare ale avioanelor noastre", a explicat Jerry Lindbergh.

Oferta financiară a suedezilor include şi un plan de plată pe termen lung (până la 15 ani), posibilitatea ca începerea plăţii să fie decalată cu doi ani, dar şi o rată a dobânzii scăzută, în cazul în care Guvernul de la Bucureşti ar contracta un credit de la Banca Internă a Guvernului suedez.

SAAB BATE LA UŞI ÎNCHISE
Surse din Ministerul Apărării ne-au declarat ieri că nu există nici o procedură legală de "deturnare" a deciziei luate în urmă cu o lună de CSAT în favoarea Lockheed Martin. "Documentele sunt deja în drum spre Parlament, iar România a luat o hotărâre oficială", ne-au spus sursele citate. Oferta făcută de SAAB României este aproape acceaşi cu o propunere făcută, recent, de aceeaşi firmă suedeză Bulgariei.

Construită pe acelaşi principiu financiar - avioane noi la preţ de F-16 în uz - propunerea înaintată Sofiei are însă mai multe şanse de reuşită. Potrivit agenţiei de ştiri bulgare Novinite, statul vecin nu a luat încă o decizie referitoare la achiziţia avioanelor multirol. Bulgarii sunt într-o fază intermediară a procesului, ministrul Apărării bulgar, Simeon Simeonov, declarându-şi recent preferinţa pentru avioane noi, în locul celor aflate în uz.

×
Subiecte în articol: observator